Skandalozno: Pejka Medić iz programa BH Radija 1 zabranila prilog o opsadi Sarajeva

Ova informacija potvrđena je iz mnogih izvora.

Dakle, prilog je napisao poznati novinar Amir Sužanj za magazin “Sedmica”. Prilog o opsadi Sarajeva pripremljen je u sklopu obilježavanja 30. godišnjice početka opsade glavnog grada i trebao je biti objavljen danas.

Nakon što je prilog objavljen uredništvu, direktorica Medić se zainteresirala za detalje te je tražila da presluša prilog.

Rekla je da se prilog mora uraditi “korektno” sa “dvije strane o građanskom ratu”.

No, kako se nezvanično navodi u Raportu, dobila je odgovor da kada je riječ o opsadi Sarajeva ne postoje ‘dvije strane’ ili da je riječ o građanskom ratu, nego agresiji i opsadi, što dokazuju i brojne presude međunarodnog suda u Hagu.

Prilog je, sastavljen onako kako je to i prvobitno bilo zamišljeno. Ali, nije objavljen, o čemu je novinar Sužanj i obaviješten prije nekoliko dana.

Ali objašnjenje je bilo malo drugačije.

Zvanično objašnjenje je da prilog ne može biti emitiran jer mora ići prilog o 77 godina postojanja Radiotelevizije BiH.

Svi shvaćaju da je to loš izgovor s obzirom da se o godišnjici osnivanja Radiotelevizije znalo mnogo ranije i o programu koji će se tim povodom emitirati.

Ali ovo nije kraj.

Kako je rečeno, postoji namjera direktorice Medić da novinara Amira Sužnja ukloni iz emisije “Sedmica” jer smatra da on daje prostor ‘antisrpski nastrojenim sagovornicima’.

Inače, direktorica Medić poznata je po svojim nacionalističkim istupima, veličanju ratnih zločinaca, a šta misli o opsadi Sarajeva objavila je prije nekoliko dana na svom Twitter nalogu. Ona je, naime, ismijavala priloge o hrani i jelima koja su Sarajelije izmišljali tokom opsade u nedostatku osnovnih živitnih namirnica.

Bogata turistička ponuda – napisala je Medić.