SKANDALOZNO PONAŠANJE ZVANIČNOG ZAGREBA: Diplomatsku notu upućenu iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, Hrvatska ocijenila kao nelegitimnu i neslužbenu

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odbilo je kao neutemeljenu diplomatsku notu koju je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine poslalo krajem januara zbog najave proglašenja ekskluzivne ekonomske zone u hrvatskom dijelu jadranske Hine potvrđeno u četvrtak.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković intervenirala je zbog najave proglašenja ekskluzivne ekonomske zone, rekavši da će to ugroziti prava Bosne i Hercegovine, odnosno njezino pravo pristupa otvorenom moru.

Hrvatsko Ministarstvo je u svom odgovoru Sarajevu navelo kako ne vidi razlog za takvu reakciju, jer u ovom slučaju nema kršenja međunarodnog prava, s čim su saglasni i visoki bh. zvaničnici, poput aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izravno je izvijestio ministricu Turković o svim planovima proglašenja pojasa, hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić izvijestio je premijera Bosne i Hercegovine, a Dodik je kasnije rekao da najava pojasa nije pozvana pitanje prava Bosne i Hercegovine.

Istup Milorada Dodika

“Treba imati u vidu da nisu povrijeđena prava Bosne i Hercegovine u postupku proglašenja isključivog ekonomskog pojasa od Hrvatske i da se ta zemlja u tom pogledu ponaša korektno. Da bi se iz Bosne i Hercegovine doplovilo do otvorenog mora, odnosno međunarodnih voda i obrnuto, mora se proći kroz teritorijalne vode Hrvatske, i to je jasno svakome ko pogleda kartu osim Turković”, kazao je Dodik komentirajući ranije notu upućenu iz Sarajeva u Zagreb 27. januara.

Na temelju tih činjenica, Hrvatsko je Ministarstvo obavijestilo Ministarstvo Bosne i Hercegovine da ne može prihvatiti njihovu notu kao legitimni i službeni stav Bosne i Hercegovine po ovom pitanju.

Proglašenje isključivog ekonomskog pojasa Hrvatske stupa na snagu 13. februara, a iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova ističu kako to neće izazvati nikakve posljedice po Bosnu i Hercegovinu, jer se u odnosu na tu zemlju još od 2003. godine primjenjuje pravni režim zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Hrvatske (ZERP), koji sada postaje isključivi ekonomski pojas.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova podsjeća da je, u skladu sa svojim obvezama prema UN-ovoj Konvenciji o pomorskom pravu, Hrvatska odobrila nesmetan pristup ZERP-u i obali Bosne i Hercegovine.