Skandalozno: Srpska pravoslavna crkva danas u Brčkom održava parastos Draži Mihailoviću

Povodom 75. godišnjice strijeljanja četničkog vođe i ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića, na pravoslavnom groblju u Brčkom, u naselju Srpska Varoš, održat će se parastos u njegovo ime, pišu Vijesti.ba

Organizator događaja, uz Srpsku pravoslavnu crkvu, opskurna je organizacija Konzervativni klub, koja sebe predstavlja kao nestranačku, nevladinu i neprofitnu organizaciju osnovanu s ciljem očuvanja tradicije, kulture i istorije srpskog naroda.

Spomenik na kojem je prikazan Draža Mihailović kako uspravno stoji prvo je podignut 1992. godine u okupiranom Vukovaru, gdje su četnici počinili stravične zločine.

Spomenik je potom uklonjen iz Vukovara početkom 1997, kada je vraćen u Beograd, da bi 1998. godine bio postavljen u naselju Srpska Varoš, na pravoslavno groblje.

U pismu, koje su potpisali “nezadovoljni građani Brčkog”, navedeno je kako SPC i organizacije bliske njoj pokazuju svoje pravo lice ideološko-političkog nositelja genocidne ideje.

– Najveća žrtva ovakve politike je srpski narod, koji zbog svog duhovnog i političkog rukovodstva i njihove simbioze godinama na svojim plećima nosi hipoteku zločina i genocida, odrasta u njegovanju kolektivne traume i do dana današnjeg ostaje predmetom manipulacije, kojim se stiču jeftini politički bodovi, a s ciljem održavanja poretka i apsolutističke vlasti njihovog političkog i duhovnog rukovodstva, napisano je u spomenutom pismu.