Skupština Kosova izglasala Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici

Skupština Kosova usvojila je danas Rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici uoči 11. jula, 26. godišnjice najvećeg zločina počinjenog na europskom tlu od Drugog svjetskog rata.

Danas su mnogi zastupnici u Skupštini Kosova u godine nosili cvijet Srebrenice, simbol stradanja bošnjačkog naroda, uključujući premijera Albina Kurtija.

“Za” je glasalo 89 zastupnika. Poslanici Srpske liste napustili su sjednicu kad je na dnevni red došla Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Predlagači rezolucije pozvali su sve narode, posebno Srbe, da u Skupštini izglasaju “da”, pružajući tako ruku pomirenju, stabilnosti i mirnoj budućnosti, te da se oslobode okova nekih starih vremena i starih režima.

Izvor: Kosova.info

Pozivajući se na više međunarodnih dokumenata i rezolucija o ljudskim pravima te onim o Srebrenici, među kojima je i Rezolucija kosovske skupštine, donesena na današnji dan 2005. godine, u dokumentu se ističe da su “nakon nasilne okupacije Srebrenice, koja je bila zaštićeno područje UN-a, oružane snage bosanskih Srba, potpomognute i podržane tadašnjim režimom Republike Srbije, 11. jula 1995. godine, planski ubile više od 8.000 Bošnjaka, silovale veliki broj žena, prisilno protjerale više od 25.000 starijih osoba, žena i djece.

U dokumentu se ističe da se radi o genocidu i prema presudi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju od 19. aprila 1993. godine, kao i potvrdi istog suda od 26. februara 2007. godine, te definiciji genocida prema Konvenciji UN-a od decembra 1948. godine.

Kosovski parlament najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, izražavajući duboku tugu i žaljenje zbog nevinih žrtava genocida koji se dogodio u Srebrenici tijekom krvave agresije u Bosni i Hercegovini, te izražava saučešće preživjelim članovima obitelji.

Rezolucija najoštrije osuđuje namjerno i javno negiranje genocida u Srebrenici kako bi se ponizile žrtve i prikrili motivi zločina.

Treba napomenuti da je kosovska rezolucija o genocidu u Srebrenici uslijedila samo nekoliko sedmica nakon što je crnogorski parlament usvojio rezoluciju o genocidu u Srebrenici.