Skupština RS počela raspravu o visokom predstavniku u BiH

U Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) u utorak (16. februar) počela je rasprava o Informaciji u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) o sprovođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma u BiH za period 2009. – 2020. godine.

Informacija je na dnevni red zasijedanja uvrštena 9. februara na prijedlog Kluba poslanika vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

U Informaciji se, između ostalog, navodi da je Narodna skupština RS Rezolucijom od 15. oktobra 2008. godine kao “strana Sporazuma o civilnom sprovođenju mirovnog sporazuma (Aneksa 10) pozvala Visokog predstavnika da izvijesti Republiku Srpsku kao zainteresovanu stranu o sprovođenju tog Sporazuma”.

“Visoki predstavnik nikada nije izvršio svoje obaveze koje su predviđene članom 2.1.f. Aneksa 10, odnosno nikad nije podnio izvještaj Vladi Republike Srpske o sprovođenju mirovnog sporazuma”, ističe se u Informaciji.

“Time se vrši brutalno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma“, ističe se u obrazloženju Informacije, uz ocjenu kako je “visoki predstavnik u prethodnim godinama svog mandata prisvojio neograničena izvršna, zakonodavna i sudska ovlaštenja koja ne podliježu nikakvoj reviziji, a pored navedenog je i donosio odluke koje nemaju nikakvo uporište u odredbama Ankesa X Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Poslanici se trebaju izjasniti i o zaključku kojim Narodna skupština RS traži od Visokog predstavnika u BiH da sačini i u roku od 90 dana NS RS dostavi na razmatranje izvještaj o progresu u implementaciji mirovnog sporazuma u BiH za period 2009 – 2020 godine.

U obrazloženju ove tačke dnevnog reda se navodi kako je Republika Srpska prema sporazumu od 29. avgusta 1995. godine “ovlastila Saveznu Republiku Jugoslaviju (čija prava i obaveze je preuzela Republika Srbija)”, te time “postala indirektni potpisnik Dejtonskog sporazuma”.

Navodi se da “taj status proizlazi iz Preambule Dejtonskog sporazuma (stav 5), a direktni je potpisnik svih 11 aneksa Dejtonskog sporazuma”.

Dodaje se da je prema Aneksu X Dejtonskog sporazuma, visoki predstavnik obavezan da “periodično izvještava Ujedinjene nacije, Evropsku Uniju, SAD, Rusku Federaciju i druge zainteresovane vlade, strane i organizacije o napretku u sprovođenju mirovnog sporazuma u vezi sa zadacima predviđenim u ovom sporazumu”.

Šef kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Miladin Stanić, zatražio je, u ime kluba, da se Informacija sa prijedlogom zaključka, skine sa dnevnog reda sjednice NSRS rekavši kako misli “da ova tačka dnevnog reda neće ništa dobro donijeti Republici Srpskoj”.

“Ona, čak, može proizvesti neželjene posljedice u smislu da Valentin Inzko posegne za bonskim ovlaštenjima i uvede određene vrste sankcija ili prema pojedincima ili prema Republici Srpskoj”, rekao je Stanić 9. februara prije izjašnjavanja poslanika o dnevnom redu zasjedanja, navodeći kako se radi o čistom politikanstvu.

Šef kluba poslanika SNSD Igor Žunić, koji je u ime Kluba te stranke predložio ovu tačku dnevnog reda, kazao je da nije bilo pismenih primjedbi na dnevni red i ovu tačku, te da se radi o zahtjevu koji je u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Informacija je na dnevni red Narodne skupštine uvrštena sedam dana nakon pisma Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, o poništenju povelja i priznanja dodijeljenih osuđenima za ratne zločine.

Bez rasprave o pismu Inzka

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Inzko uputio je 2. februara pismo predsjedniku NSRS i predsjednicima svih klubova u tom entitetskom zakonodavnom tijelu u kojem traži da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je Narodna skupština RS dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine. ​

U pismu, koje je Radio Slobodna Evropa imao na uvid, piše kako je 24. oktobra 2016. godine, organizacioni odbor koji je uspostavljen u svrhu obilježavanja manifestacije 25. godina od postojanja i rada Narodne skupštine RS dodijelio posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima.

Uručio ih je predsjednik Narodne Skupštine Nedeljko Čubrilović.

Inzko je u pismu podsjetio da su među nagrađenima “svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi prvog Predsjedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje”.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, u saopštenju za javnost 3. februara, potvrdio je prijem pisma, te najavio je da će se “o navedenom pismu izjasniti rukovodstvo i šefovi klubova poslanika u aktuelnom sazivu Narodnoj skupštini Republike Srpske kojima je upućeno pismo visokog predstavnika“.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ocijenio je 4. februara kako zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da Skupština RS oduzme povelje ratnim zločincima, pokazuje “najniže strasti i mržnju prema srpskom narodu”.

“Nije mogao veću uvredu Srbima da da. Tako jednu bezočnu laž da iznese može samo Valentin Inzko. Savršeno dobro znaju da nećemo prihvatiti odluke OHR-a. On se usmjerava samo na jedan narod, ultimatum najteže prolazi kod našeg naroda”, rekao je Dodik.

Sa druge strane, iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu, podržan je zahtjev Inzka.

“Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo, vrijeđa žrtve i produbljuje patnje žrtava i njihovih porodica, istovremeno ugrožavajući mirnu budućnost Bosne i Hercegovine, ocijenjeno je 5. februara iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH.

Odlikovani Karadžić, Krajišnik i Plavšić, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu osuđeni su za ratne zločine.