Slaven Raguž: “Doživjet ćemo krizu. Imat ćemo haotičnu situaciju u BiH”

“Na nama iz BiH sada je odgovornost da zajedničkim snagama izgradimo državu po mjeri sva tri konstitutivna naroda, ali i po mjeri svakoga čovjeka, a ne po mjeri političkih elita ili onih koji žele nametanjem politika graditi Bosnu i Hercegovinu po mjeri samih sebe”, istaknuo je Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke nakon okruglog stola održanog u petak u Mostaru gdje su sudjelovali Europski konzervativci i reformisti (Klub zastupnika u Europskom parlamentu – ECR).

Ocjenjuje da će se izbori u BiH održati u oktobru što je, kako kaže, bilo jasno još prije više od godinu dana.

“Došli smo u situaciju da ćemo vrlo vjerojatno na izborima u BiH doživjeti ponovno gaženje naših ljudskih, političkih i građanskih prava kandidiranjem Željka Komšića na mjesto hrvatskoga člana Predsjedništva”, naglasio je on.

“Bosnu i Hercegovinu će to uvesti u jednu ogromnu postizbornu krizu”, smatra Raguž.

“Doživjet ćemo krizu ne samo po pitanju gaženja ljudskih prava, nego i praktičnu krizu. Po mojoj procjeni, ponovno se neće moći formirati Vlada FBiH, kao ni Vlada HNK-a, na primjer. Imat ćemo treći mandat istih ljudi koji obnašaju već drugi mandat u tehničkom mandatu. Vrlo vjerojatno se neće moći formirati ni domovi naroda. Imat ćemo haotičnu situaciju u Bosni i Hercegovini”, ističe Raguž.

Podsjeća kako krajem godine ističe mandat EUFOR-u, navodeći kako “Rusija i Kina neće dopustiti da se taj ugovor produži”.

“Proruski element će jedva dočekati zloupotrijebiti krizu u BiH da fokus s Ukrajine prebaci na BiH, odnosno da se kriza generira na područje zapadnog Balkana”, dodao je on.

Smatra da se Republika Hrvatske mora proaktivnije uključiti, kako navodi prvenstveno u rad PIC-a, Vijeća za implementaciju mira gdje je Hrvatska član, ali i u Vijeću Europe.

“Hrvatska ne iskorištava dovoljno svoj diplomatski potencijal. Mora se angažirati sav diplomatski kapacitet Hrvatske koji ima kako bi se šteta sanirala, ali i kako bi se BiH napravila po mjeri sva tri naroda”, kazao je Raguž.

Govoreći o okruglom stolu u Mostaru, istaknuo je kako je tu prisustvovala najbrojnija delegacija Europskog parlamenta koja dolazi u posljednjih desetak godina, koja dolazi u Bosnu i Hercegovinu.

“Kao što vidite, nisu otišli niti u Banja Luku, niti u Sarajevo. Došli su u Mostar. Cilj je da se Međunarodna zajednica upozna sa stvarnim problemima Bosne i Hercegovine i sa životom običnog čovjeka”, zaključio je predsjednik HRS-a.