Slaven Raguž: Možemo riješiti hrvatsko pitanje, već sutra možemo osnovati hrvatski entitet

“Nisam optimističan da bez jačeg angažmana i konkretnog pritiska međunarodne zajednice može doći do dogovora u Neumu oko izbornog zakona”, rekao je u emisiji Kompas RTV Herceg-Bosne predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž.

Zato je pozvao na osnivanje hrvatskog entiteta u BiH.

“Imamo sve instrumente u svojim rukama i možemo riješiti hrvatsko pitanje. Već sutra možemo osnovati hrvatski entitet i hrvatsku banku u BiH. Prebaciti sav platni promet općina, županija i poduzeća preko nje. Sada smo zreliji i znali bismo kako to učiniti. Imamo i svoje partnere koji su članovi u EU. Ova generacija ima kapacitet za to“, poručio je Raguž.

Predložio je preustroj FBiH prema temeljnim načelima Washingtonskog sporazuma i uspostavu dvaju velikih kantona, Posavsko – herceg – bosanskog kao većinskog hrvatskog entiteta i Bosanko-podrinjsko-krajiškoga kao dominantnog bošnjačkog entiteta. Također će se stvoriti tri distrikta u zajedničkom vlasništvu: Distrikt Travnik, Distrikt Gornji Vakuf i Distrikt Mostar.

“Ovim bi se modelom praktično za 58% reducirao birokratski aparat. Federacija bi postala konfederacija s dva velekantona što bi anuliralo kasnije u potpunosti federalnu razinu. Imali bismo jedinice lokalne samouprave, dva velekantona i državnu razinu”, objasnio je Raguž.

Prilog cijelog gostovanja pogledajte u klipu: