Slobodan Vasković otkrio ime čovjeka od kojeg je Dodik dobio spornu ikonu iz Ukrajine!

Novinar Slobodan Vasković došao je do podataka da je Mile Radišić, vlasnik kompanije “Grand Trade”, ukradenu ikonu iz Luganska donio svom kumu Miloradu Dodiku koju je on dao na poklon Sergeju Lavrovu, ruskom ministru vanjskih poslova.

Vasković je tvrdio da je Radišić ikonu Svetog Nikole dobio od svojih “ruskih prijatelja” koji su ga zamolili da je prenese Dodiku i predložio da je da Lavrovu tokom posjeta Istočnom Sarajevu.

– Radišić je vrlo precizno obavio posao koji mu je dodijeljen, a Dodik je prihvatio ikonu.

Prema najužim Vaskovićevim izvorima iz “Vrha režima”, Dodik je, kako mu je rečeno, trebao naglasiti rusku nadmoć nad istočnim regijama Ukrajine, gdje Vlada u Kijevu nema kontrolu već da se taj dio smatra dijelom Rusije. Plus Svelosvensko bratstvo, što je poklanjanje ikone trebalo da simbolizuje, uz navedeno.

Radišić je dao ikonu Dodiku u septembru 2020. i bez puno razmišljanja, Dodik je prihvatio ikonu, kao i cjelokupni koncept povezan s njim, koji mu je prenio Radišić.

Dodik također slijepo vjeruje da će se na taj način velikim dijelom “osvetiti” Rusima zbog potpisivanja ANP-a, ne sluteći da će ga upravo zbog toga kazniti Rusija, tačnije brutalno kazniti.

Prihvatajući ikonu od Radišića, njenim poklanjanjem Lavrovu, Dodik je upao u rusku zamku “Gvozdena njuška”, u kojoj je još zarobljen i nikako ne nalazi načina da se iz afere, koja je dostigla planetarne razmjere, izvuče, piše Vasković na svom blogu.