Slučaj Milomira Savčića: Lukača interesuje porijeklo snimaka više nego ometanje istrage

Davno uspostavljena matrica, koja ispituje kako novinari dolaze do nekih informacija, a ne kršenje zakona na koje se ukazuje tom informacijom, ponovno je primijenjena u našoj zemlji. Ovoga puta uloga “istraživača” pripada ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču.

Naime, nedavno su se u javnosti pojavili audio snimci presretnutih razgovora između direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS Milorada Kojića sa predsjednikom Boračke organizacije RS-a i optuženim za ratne zločine zločine počinjene u Srebrenici Milomirom Savčićem i njegovim advokatom Miodragom Stojanovićem Na snimcima se čuje, između ostalog, kako je Kojić svojevremeno “savjetovao” Savčića da sam ode u Tužilaštvo BiH i da iskaz, te time spriječi svoje hapšenje i zadržavanje u pritvoru. Savčić je to i učinio, te su se ostvarile Kojićeve prognoze o izbjegavanju zatvaranja.

Bilo bi realno očekivati ​​da sva istražna tijela razmotre slučaj školskog primjera ometanja ove istrage. Međutim, prema proizvoljnom tumačenju zakona ministra Dragana Lukača, potrebno je utvrditi nešto sasvim drugo jesu li snimke izvorne i je li trojac tajno snimljen.

– Mi ćemo se svakako obratiti nadležnim organima da vidimo o čemu se tu radi i na koji način se došlo do takvih informacija, da li su ti razgovori stvarno postojali u tom obliku, da li ih je neko zvanično snimao ili je nelegalno prisluškivan bilo ko od zvaničnika Republike Srpske ili je to medijska manipulacija koju često vidimo na različitim portalima da se pojavljuje u našem medijskom prostoru. Radićemo na tome, pa ćemo provjeriti šta se dešava, kazao je Lukač ne spomenuvši nijednom moguće ometanje istrage o ratnim zločinima, kazao je Lukač za RTRS.

U međuvremenu, nedavno je održano ročište za određivanje pritvora za Milorada Savčića, a postupajući sudija pustio ga je na slobodu do donošenja odluke. No, kad je konačno raspisana tjeralica, za Savčića je utvrđeno da je pobjegao. Pretpostavlja se da se krije u Srbiji.