Smeta li nekome džamija u Neumu? / Vlasti zapečatile gradilište, tvrde da je “napravljeno daleko od dozvoljenog”

Jučer je u selu Rabrani u Gornjem Hrasnu na teritoriji općine Neum, postavljena munara na jedinu džamiju u ovom dijelu BiH.

Od prije je poznato da ovaj molitveni prostor u Rabranima postoji, ali i da su na njemu rađeni brojni građevinski radovi bez dozvole, te da ih je općinska građevinska inspekcija u više navrata obustavljala zbog navodne bespravne gradnje.

Novinari lokalnog portala jutros su posjetili ovu lokaciju i tamo zatekli zapečaćen objekat od strane građevinske inspekcije općine Neum.

Iz Službe za građevinarstvo su rekli da ovo nije prvi put da se postavlja traka za obustavu radova na ovaj objekat, te tvrde da se izvođači uporno oglušavaju na zakon, skidaju traku i nastavljaju s radovima.

Potvrdili su da je molitveni prostor uknjižen, ali da je ovo što je napravljeno, prema njihovim tvrdnjama, “daleko od dozvoljenog”, te da se radi o još jednom u nizu kršenja zakona.

Načelnik općine Neum, Dragan Jurković je kratko odgovorio da je inspekcija jutros ponovno zatvorila gradilište u Rabranima koje nije imalo dozvolu.

On kaže da je povrijeđen službeni pečat i traka te da će podnijeti kaznenu prijavu. Za dalje aktivnosti načelnik Jurković kaže kako očekuje da se uključe nadležne službe, policije i inspekcije “te da će se postupiti po zakonu ukoliko se ne ishoduju potrebne dozvole za gradnju”.

Jurković je dodao kako se i jutros, kao i nekolika puta do sada, službenim dopisom obratio i Muftiji mostarskom i predsjedniku Islamske zajednice u Stocu u nadi iznalaženja najboljeg rješenja za rješavanje novonastale situacije u okviru zakona, prenosi Neum.online.