Automatska skica

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izrazila je nadu da će na sutrašnjoj sjednici Doma naroda Parlamentrane skupštine BiH biti usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona koje je u parlamentarnu proceduru uputio HDZ.
Majkićeva je u izjavi Srni rekla da predložene izmjene i dopune regulišu sve ključne stvari u vezi sa pravilima ponašanja za sljedeće izbore, a posebno pitanja koja se odnose na CIK i načina na koji se biraju članovi ove komisije

– Želim da budem optimista. Da ne propuštamo uvijek zadnju šansu. Optimista sam da će se naći dovoljno mudrosti i razumijevanja da se ovaj prijedlog o izmjenama i dopunama usvoji – rekla je Majkićeva.

Ona je pojasnila da se ovim zakonskim prijedlogom reguliše i pitanje da mandat pripada političkoj stranci, a ne pojedincu, način biranja članova Predsjedništva BiH, kao i predlaganje i izbor delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Majkićeva je rekla da bi se ovaj zakonski prijedlog, ukoliko ga sutra usvoji Dom naroda, mogao naći na dnevnom redu i da ga usvoji i Predstavnički dom, koji je zakazan za srijedu, 27. aprila.

– Time bi imali riješene ključne stvari vezane za sve dosadašnje probleme usaglašavanja Izbornog zakona. Treba da budemo optimisti da će se saga oko toga završiti sutra na sjednici Doma naroda, a prekosutra na Predstvaničkom domu – rekla je Majkićeva.

Ona kaže da su zahtjev za održavanje hitne sjednice uputila četiri delegata HDZ-a i četiri delegata SNSD-a.

Podsjetimo, SNSD je ranije isticao kako u FBiH u Domu naroda žele svoje “legitimne predstavnike”. U HDZ-ovom prijedlogu izbornog zakona Klub Srba u Domu naroda bio bi popunjen tako što bi 16 delegata bilo birali: Sarajevski kanton 4, Kanton 10 – 3, Unsko- sanski 2, Tuzlanski 2, HNK 2, ZDK 2, SBK 1. A srpski zastupnici iz BPK, Posavskog i Zapadnohercegovačkog kantona bi birali zajedno jednog delegata.

Za sutra je zakazana hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na čijem dnevnom redu je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku.