Šok i nevjerica u BH Telecomu: Vučićev operater dobio poklon od Vlade KS

U vrijeme kada je BH Telecom svim sredstvima pomaže ljudima i organizacijama u njihovoj borbi protiv pandemije, Vlada KS se odlučila da sumnjivim tenderom za svog operatera izabere firmu iz Srbije.

Prije dva dana BH Telecom potrošio je milion KM za kupnju vakcina protiv virusa korone. Uz to, prošle godine, u prvim danima pandemije virusa korone, kompanija je hitno reagirala i donirala milion KM općim bolnicama i državi za kupnju potrebne medicinske opreme. Također pruža besplatan pristup Internetu i računarsku opremu za gotovo 5.000 učenika širom BiH, dok istovremeno pruža sve svoje tehnološke mogućnosti obrazovnim institucijama i preduzećima.

Za to vrijeme Vlada KS-a odlučila je da će državni premijer, ministri i drugi vladini dužnosnici u budućnosti koristiti mobilne telefone banjalučkog Mtela, čiji je većinski vlasnik Telekom Srbija, koji je, opet, u većinskom vlasništvu države Srbije. S druge strane, fiksna telefonija i dalje im ostaje BH Telecomova.

Podsjetimo, kako bi pogodovala Mtel-u Vlada KS se opredijelila za otvoreni postupak i razdvajanje tendera za fiksnu i mobilnu telefoniiju. Tako će ubuduće budžetski novac Kantona Sarajevo biti davan fimi čiji je vlasnik – susjedna Srbija.

Predsjednik Sindikata BH Telecoma Fikret Alić razočaran je najnovijom odlukom Vlade KS kojom su razdvojeni tenderi za fiksnu i mobilnu telefoniju.

– Iskreno, kao uposlenik BH Telecoma i predstavnik radnika razočaran sam ovakvom odlukom Vlade KS i smatram da je ona nekorektna i nepoštena prema BH Telecomu – izjavio je Alić za Vijesti.ba.

Naglašava da BH Telecom godinama učestvuje u raznim akcijama kojima na svaki mogući način podržava domaću proizvodnju. Radi se o operateru, navodi Alić, koji je bezbroj puta pokazao društvenu odgovornost prema građanima FBiH, a posebno prema KS raznim donacijama i dotacijama po pitanju kulture, sporta, ali i svih drugih aktivnosti od interesa za građane.

S obzirom na to da će nakon takve odluke Vlade, proračunski novac građana KS, koji se troši na potrebe mobilnih telefona njihovih službenika, ubuduće ići na račune kompanije u vlasništvu uglavnom Republike Srbije, naglasio je Alić da svaka konvertibilna marka i svaki euro koji prelaze granice naše zemlje dodatno štete ekonomiji FBiH i BiH.

Inače, Vlada KS odabrala je Mtel za najpovoljnijeg ponuđača za usluge mobilne telefonije. Cijena Mtelove ponude iznosila je 51.817 KM, a Telecomove 76.654 KM. No, BH Telecom nudio je i znatno više mobilnog saobraćaja – 1,8 miliona minuta, za razliku od Mtelove 284 hiljade.

Alić je istaknuo da je to trebalo uzeti u obzir u procesu donošenja odluka kao vrlo važan čimbenik.

– Nije isto kada vam neko nudi Mercedesa i neko auto niže vrijednosti. Logično je da to auto niže vrijednosti bude i jeftinije. Tako je i ova ponuda bila na bazi onoga što se nudilo kao benefit za zaključenje ugovora – govori Alić i dodaje:

– Ja nisam direktor BH Telecoma, ali da jesam, vjerovatno bih se odlučio na još malo štete za firmu i otkazao im sve fiksne usluge, pa neka im onda i njih pruža Mtel. Nema veze kolika će biti šteta BH Telecoma, ali neka snose posljedice svojih nerazumnih odluka – zaključuje Alić u razgovoru za Vijesti.ba.