Šokantan podatak: Mostar je već peti grad u kojem HDZ profitira na nejedinstvu probosanskog fronta!

U trećem krugu glasanja, kandidat HDZ-a Mario Kordić osvojio je glasove većine prisutnih vijećnika, što mu je osiguralo prvo mjesto u gradu na rijeci Neretvi. Njegov protivnik iz “Koalicije za Mostar” Zlatko Guzin osvojio je 16 glasova, tj. jedan glas manje. Iako se glasovanje odvijalo tajno, nije teško pretpostaviti da obje zastupnice Naše stranke, Irma Baralija i Boška Ćavar, nisu glasale za kandidata SDA, dopuštajući tako HDZ-ovom kandidatu da odnese pobjedu.

Mostar je već bio peti grad ili općina u kojoj je SDA izgubila gradonačelnika zbog nedostatka saradnje i podrške pristaša probosanske koalicije, uglavnom SDP-a, Naroda i pravde i Naše stranke.

Neposredno prije lokalnih izbora, HDZ je uspio osigurati jedinstvo svih Hrvata u čitavoj općini u kojoj su Hrvati bili brojčano jednaki Bošnjacima. U takvim autonomnim gradovima hrvatske stranke “suspenduju” politički pluralizam i nominiraju samo jednog kandidata za gradonačelnika – obično iz redova HDZ-a.

Suprotno tome, probosanske snage nisu imale takav sporazum, pa su izgubile neke od većinskih autonomnih gradova za Bošnjake, poput Vareša ili Novog Travnika.

U općini Vareš gotovo 70 posto stanovništva čine Bošnjaci, ali kandidat HDZ-a pobijedio je u utrci za mjesto gradonačelnika, jer su se bošnjački glasovi raspršili oko bošnjačkog kandidata iz SDA i bošnjačkog kandidata iz SBB-a.

Slična situacija igra se u Novom Travniku, gdje se očekivala uvjerljiva pobjeda kandidata SDA. No, stranka Narod i pravda Elmedina Konaković isturila je svog kandidata za gradonačelnika, čime je izravno pridonijela porazu kandidata SDA i pobjedi kandidata HDZ-a.

Isto je bilo i u Jajcu, ali je kandidat iz reda bošnjačkog naroda iz stranke Narod i pravda osvojio vrlo mali broj glasova u tom gradu, da bi na kraju pobijedio kandidat SDA.

Probosanskim snagama nedostajalo je saradnje čak i u Srebrenici. Istina je da bošnjačke probosanske snage tamo nisu nominirale više kandidata za gradonačelnika, ali je dokazano da je stranačka infrastruktura SDP-a u tom gradu dala ilegalnu i pozitivnu potporu radeći za pobjedu SNSD-ovog kandidata Mladena Grujičića.

Taj gubitnički niz probosanskih snaga nastavljen je i u Mostaru. Kao što je poznato, dvije probosanske koalicije Bh. blok i “Koalicija za Mostar” zajedno su imale 18 vijećnika u Gradskom vijeću Mostara i mogle su izabrati budućeg gradonačelnika da je Bh. blok ostao na okupu. Dio vijećnika Bh. bloka insistirao je na izboru kandidatkinje Naše stranke Irme Baralije, ali su protiv njenog izbora ustali partneri iz Prve mostarske partije, a kasnije i SDP-a. Prethodno je Irma Baralija odbila saradnju sa Prvom mostarskom partijom rekavši da joj se ne dopada ratna prošlost njenog lidera Semira Drljevića Lovca. Istog dana, Drljević je javno poručio da vijećnici PMP-a neće podržati kandidaturu Irme Baralije.

Nadalje, Bh. Blok je probijen i na liniji Naša stranka – SDP. Kao što je poznato, Naša stranka je imala dva vijećnika a SDP-a tri člana u Gradskom vijeću, pa ima smisla da Arman Zalihić iz SDP-a postane kandidat za gradonačelnika. No Irma Baralija bila je nepopustljiva u svojoj kandidaturi, pa je na kraju od sedam mogućih glasova dobila samo dva glasa!

U međuvremenu je SDP iznio prijedlog za rotirajućeg mostarskog gradonačelnika, ali ni taj kompromis nije bio dovoljan za održavanje jedinstva BH Blok, koji je svojom svađom uzurpirao Marija Kordića iz HDZ-a.