Specijalna savjetnica UN-a: Negiranje genocida alarmantno

Specijalna savjetnica UN-a za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu u najnovijoj je izjavi izrazila zabrinutost zbog nedavnog negiranja genocida u Srebrenici nad Bošnjacima i veličanja osuđenih ratnih zločinaca.

“Nastavak širenja negiranja genocida i veličanja njegovih počinitelja je alarmantan i nastavlja da ometa održivo pomirenje i mir u regionu”, navodi ona.

Podsjeća da je ovo bilo posebno izraženo tokom proslave dana Rs, koji se održao uprkos tome što ga je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Dodaje da se negativni uticaj negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca ne može se potcijeniti.

“Negiranje genocida i drugih zvjerskih zločina počinjenih prije skoro 30 godina, a koji su nedvosmisleno dokazani na sudovima, je neprihvatljivo. Služi samo daljem širenju podjela i mržnje, dok u isto vrijeme usporava napore usmjerene na promicanje mira, istine i pomirenja. To dalje negativno utiče na žrtve i preživjele, kao i njihove neumorne napore da održe sjećanje na one izgubljene u ovim užasnim zločinima”, navodi se i dodaje:

“Društva koja u potpunosti ne priznaju i ne bave se prošlim genocidima i njihovim razornim uticajem na pojedince, porodice i društva i dalje se suočavaju sa rizikom da se ovakvi zločini ponove. Tokom svojih posjeta zemlji, upoznala sam mnoge žrtve i preživjele, kao i nove generacije u Bosni i Hercegovini koje aktivno rade na promicanju pomirenja i izlječenja, počevši od priznavanja tragične stvarnosti onoga što se dogodilo u prošlosti, kao i patnje koju su prouzročili počinioci. Njihov rad treba pohvaliti i podržati. Pozivam sve aktere, posebno one uticajne, da govore protiv poricanja genocida i promoviraju budućnost uključivanja i razumijevanja, a ne podjela i mržnje.”