Spomenik patrijarhu Pavlu koji je bio predmet ismijavanja će biti uklonjen: Kusturica mi je rekao da realizujem tu ideju

Skulptura srpskog patrijarha Pavela izrađen od pletene žice, rad vajara Ljubomira Lackovića, nije spomenik koji će trajno ostati ispred Vizantijskog dvora u Andrićgradu.

Prema Andrićevom institutu, skulptura je samo eksponat koji je bio izložen za svečanost, koja se tradicionalno održava na Vidovdan. U priopćenju se objašnjava da je skulptura izložena kako bi gledatelje približio djelu skulptora Lackovića.

-Patrijarh Pavle će, kao neizbežni stub duhovnosti i srpskog identiteta svakako dobiti spomenik u Andrićgradu među ostalim velikanima srpske kulture, ali tek nakon konkursa koji će raspisati Andrićev institut, navedeno je u saopćenju.

Spomenik patrijarhu Pavlu, autora Ljubomira Lackovića, svečano je otkriven na Vidovdan na Vizantijskom trgu u Andrićgradu. Lacković je rekao da je spomenik visok 1,7 metara i da je napravljen za otprilike dva mjeseca.

-Ranije sam radio jedan manji spomenik patrijarhu Pavlu, učestvovao sam i u radu Likovne koloniji u Andrićgradu, a pretprošle godine sam izlagao. Moj rad se svidio Emiru Kusturici i on me pozvao da ove godine realizujemo tu ideju, rekao je Lacković.

Spomenik je izazvao mnogo različitih reakcija. Dok se nekima svidio, drugi su kazali da je neprihvatljiv. Mnogi drugi korisnici društvenih mreža iznijeli su mišljenje da spomenik ne odgovara poglavaru Crkve, a nekim se učinilo da više podsjeća na stvorenja iz filmove naučne fantastike.