Sramna poruka o Mladićevom muralu: Ako uklonite jedan, nacrtat ćemo drugi!

Na stambenim zgradama, privatnim objektima, zidovima ranije su urađeni murali posvećeni Draži Mihailoviću, osuđenom zločincu iz Drugog svjetskog rata, ali i drugim ličnostima iz srpske historije.

– Sve murale su platilii i naslikali građani tog kvarta. U svakom kvartu ili po ulici ima po jedan mural ili po ulici ili po vojvodi Itd. Svi oni su svetinje i tu nema ljutnje nikakve, kazao je predsjednik Boračke organizacije RS-a Srđan Stanković.

Ipak činjenica je da ovakvi stavovi i provokacije stvaraju neizdrživ ambijent za povratnike. Jedan od njih je i Šerif Halilović koji se u Foču vratio prije sedam godina. Svoj život, kaže, pokušava održati normalnim.

– Nama fali 20.000 Bošnjaka koji su živjeli ovdje, koji treba da žive i vjerovatno bi željeli da žive. Ali jednostavno atmosfera je takva, golgote koje su doživjeli, taj strah. Onda dnevno politička dešavanja doprinose tome da ljudi koji i žele da se vrate, brzo odustanu, ističe Halilović.

Njegov sugrađanin i vjerski dužnosnik Fadil Arifović dijeli iste stavove. Ističe da u, kako kaže, nikada ljepšem i mirnijem gradu, nije vidio više murala ratnim zločincima. Ne krije sumnju da će doći do njihovog skorijeg uklanjanja.

– Ja mislim da nije moguće bez pritiska. Ali u konačnici i ako budu primorani na to, ne znam koji će rezultat biti. Onda će oni naći neki drugi način, oslikavat će kad proradi kapric, inat. Najbolje bi bilo kada bi nastupila katarza kod pojedinih ljudi, smatra ef. Arifović.

A pritisak ovih dana posebno vrši visoki predstavnik koji odbrojava vrijeme do odlazka. Početkom jula najavio da će pokrenuti inicijativu za uklanjanje murala, naglašavajući da je Bosni i Hercegovini je potreban zakon koji kažnjava i spriječava negiranje genocida, zakon kojim se tretira glorificiranje ratnih zločinaca.
Inicijativa je odmah naišla na prva odbijanja načelnika opština Foča, Nevesinje, Gacko, Kalinovik i Gradiška. Podršku imaju i građana, što potvrđuje izjava predsjednika Boračke organizacije RS-a.

– Ako uklone jedan nacrtat će se drugi. Kako mogu da uklone po noći, to se može u noći i nacrtati. To je mišljenje srpskog naroda u Foči, poručio je Srđan Stanković.

Povratnik Šerif Halilović kaže, ne može se politika zasnivati na tome da nema glave kuće i da neko ne može narediti.

– Gade mi se izjave pojedinaca iz politike, gade mi se izjave Inzka. Sram ih bilo svih, kazao je.

U ovoj opštini trenutno živi oko 18 hiljada stanovnika, od nekadašnjih 35 hiljada koliko ih je bilo prema popisu iz ‘91 godine. Trenutno je više od 91 posto Srba i oko sedam posto Bošnjaka. Tri decenije ranije u Foči je živjelo oko 50 posto građana bošnjačke nacionalnosti.