Sramota: Sakib Mahmuljin osuđen na osam godina zatvora

Sakib Mahmuljin, bivši zapovjednik Trećeg Armije RBiH, presudom bosanskohercegovačkog suda osuđen je na osam godina zatvora jer je sud zaključio da nije spriječio ubistva i nečovječna djela jedinica “El-Mudžahidin” na prostoru Vozuće i Zavidovića.

Ovo je pravosažna presuda i Mahmuljin nema pravo žalbe.

Odlukom Apelacionog vijeća Suda BiH iz novembra 2021. godine poništena je prvostepena presuda Sakibu Mahmuljinu, te je konačna odluka upućena na drugostepeno vijeće.

Tužilaštvo u drugostepenom postupku tražilo je višu kaznu za bivšeg zapovjednika Trećeg korpusa Armije RBiH, obrana je tražila puštanje na slobodu ili ponovno suđenje.

Optužnica se žalila na kaznu izrečenu za ubijanje zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske i nečovječno postupanje prema zarobljenicima, civilima i ranjenicima.

Riječ je, kaže odvjetnica Vasvija Vidović, o jedinstvenom slučaju gdje se očitovala tako velika selektivnost za dokaze. Navodi da su od 293 dokaza obrane samo četiri navedena u presudi, a 289 nije obrazloženo zašto nisu ocijenjeni. Dodala je da su od 26 svjedoka i dva vještaka u presudi spomenuta samo četiri, od kojih tri, usputna.

Drugostepenu presudu Sud BiH izrekao je šest godina nakon suđenja i više od 25 godina nakon zločina počinjenih nad srpskim civilima i zarobljenim pripadnicima Vojske RS na području Zavidovića i Vozuće.

Odvjetnik Nermin Mulalić iznio je završnu riječ 9. decembra 2020. godine, ističući da dokazi potvrđuju da Sakib Mahmuljin nije imao efektivnu kontrolu nad jedinicom “El-Mudžahidi” i počiniteljima, ističući da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ko je počinitelji su bili.

Suđenje Mahmuljinu, optuženom za nesprečavanje ubijanja i nečovječnog postupanja s pripadnicima “El-Mudžahid” na području Vozuće i Zavidovice, počelo je u martu 2016. godine. Prema optužnici, pripadnici Odreda su od jula do septembra 1995. godine ubili najmanje 55 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske.

Sakiba Mahmuljina optužnica je teretila da je počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika te ratni zločin protiv civilnog stanovništva.