Skandalozan ispad Marića: Logori kod Prijedora bili su otvorenog tipa!

Od srpskog voditelja Happy TV-a Milomira Marića već smo navikli na sramotne i šokantne izjave kojima redovito vrijeđa regionalnu publiku. Ipak, čini se da je ovaj put uspio nadmašiti samog sebe. Govoreći o Predragu Antonijeviću, redatelju filma “Dara iz Jasenovca” koji privlači veliku pažnju javnosti, ali redom je naišao na negativne kritike, Milomir Marić rekao je:

– Otkrivanjem logora u okolini Prijedora cjelokupna svjetska propaganda je htjela da dokaže pojavili su se nacisti novog doba i to su Srbi, iako je taj logor Omarska…, usred rečenice prekinuo ga je Antonijević i dodao.

– Onaj koji je bio mršav od tuberkuloze, zar ne?, Pitao je Antonijević, a Marić je nastavio:

– Bio je otvoren, mogli su napustiti ovaj logor kad god su htjeli, bio je to koncentracijski logor da se skloni, kako ih neko ne bi ubio. Kasnije su ih nahranili, uzeli mršavog, pokazali ga u cirkusu u Europi i to je njihova propaganda, rekao je Marić u svom bijednom govoru.

Treba imati na umu da je koncentracijski logor Omarska bio zatvor i mučilište za Bošnjake i Hrvate u općini Prijedor između maja i avgusta 1992. Pokolj u Prijedoru bio je drugi po veličini masakr u ratu u Bosni i Hercegovini nakon genocida u Srebrenici. U Prijedoru je ubijeno 3 100 osoba, uključujući 100 djece i 260 žena, uglavnom u logoru Omarska.

Početkom avgusta 1992. godine poznati američki i britanski novinari Roy Gatman, Penny Marshall, Ed Woolley Jan Williams otkrili su prijedorske logore i fotografije zatočenika koje su obišle širom svijeta i šokirale svjetsku javnost.

Haški sud je u jednoj od presuda definirao da je oko 30 000 žrtava prošlo kroz logor Trnopolje.