Sramotno! Okružni sud u Banja Luci potvrdio: Optužen Muharem Štulanović koji je RS nazvao “genocidnom tvorevinom”!

Sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu koju je 4. decembra Javno tužilaštvo RS podiglo protiv Muharema Štulanovića zbog krivičnog djela “Povreda ugleda RS i njenih naroda”.

“Prema navodima optužnice, Štulanović je 13. januara 2023. godine u vjerskom objektu, džamiji, koja se nalazi u kompleksu Islamsko-pedagoškog fakulteta u Bihaću i to u toku vjerskog obreda, održao govor u kojem je izložio poruzi, preziru i grubom omalovažavanju RS, označivši je kao genocidnu tvorevinu”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Govor Muharema Štulanovića isti dan objavljen je na platformi YouTube.

Kako stoji u optužnici on je u govoru rekao “Znači, braćo treba preduzeti sve što je u našoj moći, pa se tek onda osloniti na dragog Boga na međunarodnu zajednicu i na nekog drugog…“.

Dalje je navedeno da je optuženi u govoru izložio poruzi, preziru i grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, jer je označio kao genocidnu tvorevinu.

Štulanoviću je profesor Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, teologa i hodža, koji je sporne riječi izgovorio pred vjernicima komentarišući nastanak Republike Srpske i rat u BiH.