Srbi u nevjerici! Bošnjaci izazvali pometnju u borbi za svoja prava u parlamentu Republike Srpske

“Novi prosvjed bošnjačkih delegata u Vijeću naroda pred Ustavnim sudom BiH pokušaj je oduzimanja prava Republici Srpskoj na svim razinama, a takvi potezi prepreka su na putu do dodjele mira i uspostavljanja normalnog i demokratskog sistema u BiH”, rekli su sagovornici “Glasa Srpske”, reagujući na poteze Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, koji su podnijeli novi prosvjed Ustavnom sudu BiH, ovog puta tražeći ocjenu ustavnosti donesenog Zakona o šumama kojeg je taj entitet donio 2020. godine

Njihov je stav da su odredbe zakona protuustavne i štetne za BiH. Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Milana Petković rekao je za Glas Srpske da potez delegata nije iznenađujući jer, kako je rekao, bošnjački političari nisu odustali od prakse utjecaja i promjene ustavnog poretka Bosne i Hercegovine uz saradnju sa stranim faktorima.

– Ranije su to radili preko nametnutih odluka visokog predstavnika, a danas preko Ustavnog suda. I jedno i drugo nisu akti demokratije, jer znamo da se zakoni donose u parlamentu. Ono što stalno govorim kada su u pitanju potezi kojima se nastoje obezbijediti veće ingerencije BiH u odnosu na entitete, to je da će to na kraju dovesti do toga da dobiju puno manje BiH, a više RS – rekao je Petković i dodao da je BiH zemlja u kojoj se stvari moraju riješiti dogovorom i konsenzusom te da ovakvi potezi Bošnjaka ugrožavaju pomirenje.

Šef Kluba poslanika PDP-a u parlamentu RS-a Perica Bundalo istakao je da bi, zbog sve većeg broja sličnih apela, Ustav Republike Srpske trebao biti revidiran kako bi se jasno definirao kapacitet Narodne skupštine.

– Klub Bošnjaka često izlazi iz okvira racionalnog djelovanja i koristi pogrešno definirane nadležnosti i vrši pritisak na zakonodavno djelovanje, odnosno Kongres, rekao je Bundalo.