Srbija je izvršila agresiju na BiH: Emir Suljagić objavio dokumente koji to nepobitno dokazuju

Prema presudi Međunarodnog suda pravde, Srbija nije izvršila agresiju na BiH. Međutim, gotovo svakodnevno pojavljuju se dokazi koji tvrde suprotno, da Srbija ne samo da je podržavala Radovana Karadžića, Ratka Mladića i režim koji su stvorili, već da je i direktno vojno bila angažovana u BiH.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić objavio je dva dokumenta koji nesumnjivo pokazuju da je Srbija, kao strana sila, bila aktivno uključena u vojne operacije u BiH.

U jednom dokumentu, kojeg je potpisao komandant Užičkog korpusa Dragoljub Ojdanić naovdi se kako će Vojsci RS-a biti prepušteni dostignuti položaji u području Podrinja, uz precizno navoženje linije fronta. Također je navedeno kako će linija biti zapriječena i protivpješadijskim minama, uz naređenje da se “objekat Gradina drži pod vatrom”. Suljagić je objavio i dokument kojim se izdaje naređenje za napad na ovom prostoru, a kojeg je potpisao načelnik štaba Užičkog korpusa Dušan Lončar, a u kojem je precizno naveden pravac djelovanja.

Oba su dokumenta datirana iz januara 1993.

Uz te dokumente Suljagić je napisao kratki komentar.

– Od svega mi je najdraže što je ovo bio rat u kojem Srbija nije učestvovala.