Srbija preuzima namjensku industriju RS-a! “Jačaju svoju vojsku preko nas. Mi nemamo strategiju”

U posljednjem periodu Vlada Srbije intenzivno je radila na tome preuzme namjensku industriju u RS, piše Raport.

Tako su već kupili 71 posto kompanije “Zrak” iz Teslića, koja proizvodi i remontuje nišanske sprave za haubice, minobacače i lansere, durbine, lovačke i druge nišane.

Sad rade na tome da preuzmu i banjalučki “Kosmos” koji je proizvodio raketne i računarski sisteme, vršili su generalni remont radara, raketnih sistema i mjerne opreme.

Time bi Srbija faktički prevladala skoro polovinom ukupne namjenske industrije koja je smještena u manji bh. entite, a vojni stručnjaci i analitičari smatraju da se radi o strateškom manevru koji bi se treba posmatrati s oprezom.

Pored toga, u Bratuncu, u blizini granice sa Srbijom već se nalazi Tehničko remontni zavod Bratunac koji, takožer upravlja državljanin Srbije.

Vojni eksperti smatraju da se time stvara jača industrija naoružanja, odnosno da je Srbija uspijeva spojiti namjensku industriju iz dvije države pod ‘jednu kapu’.

Ekspert iz oblasti naoružanja i vojne industrije, te profesor na Univerzitetu u Sarajevu, Berko Zečević za Raport kaže kako Srbija koristi klasične strategije kapitalizma.

“To može i država BiH raditi ili Federacija BiH, ako hoće. Srbija je došla u fazu kada su se riješili velikog balasta vojen industrije koja je ostal od bivše države s previše radnika. Sad su kupili tu firmu koja radi na održavaju protivavionskoj rateka zemlja-vazdih. I logično, umjesto da krenu od nule, oni su kupili nešto što je na zadovoljavajuićem tehničkom nivou”, navodi Zečević.

Ističe kako se radi o velikom jačanju vojske Srbije.

“To je klasično jačanje vojske Srbije preko RS i BiH. Nama nedostaje logistike, iako smo imali nekoliko jakih tehničko remontnih zavoda. Mnogi su opljačkani i uništeni”, navodi Zečević.

Zabrinjavajuće je, kaže on, što u BiH i FBiH nema strategije po tom pitanju.

“Oni nemaju strategiju. Savjetnici koji rade kod Bakira Izetbegovića po tom pitanju su nula faktor. Ljudi koji nemaju pojma o realnim potrebama za vojnu industriju, šta sve treba da se organizira i kakvo umijeće treba da u okviru postojećih zakonskih okvira vi nešto pravite i radite”, navodi Zečević.

Ipak navodi da u FBiH postoje stabilne kompanije.

“Stabilan je Pretis, Igman Konjic, Pobjeda Technology, Ginex. Ali firma u Bugojnu treba da se zatvori. Ta firma je dovedena u krizu iz koje nema povratka”, naveo je Zečević.

“Mi moramo jačati svoje kapacitete. Vidite kakva je situacija u regionu, ali i u BiH. Pa čak i u svijetu. Gepolitičke i strateške igre se okrenu i promijeni se karta. Najavljuju se razne promjene granica, ne vjerujem u spajanje, to je proces, ali neko nezavisnost da proglasi. Znamo gdje će Srbija stati i na koju stranu. Moramo jačati kapacitete”, upozorava Zečević za Raport.