Srbijanska policija pretresla lidera Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića: Reakcija na Rezoluciju o Srebrenici?

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović jučer je u dva navrata detaljno pretresan od strane policije Srbije, prilikom ulaska i izlaska iz ove zemlje, kazali su iz Bošnjačke stranke, prenosi Faktor.

Ibrahimović je, kako kažu, najprije doživio neprijatnost i maltretiranje na graničnom prijelazu Špiljani, prilikom ulaska u Srbiju, gdje je zadržan više od sat vremena.

Policija je, dalje navode, bez bilo kakvog obrazloženja detaljno pretresla službeno auto koje koristi predsjednik Bošnjačke stranke.

– Bilo je očigledno da službenici policije imaju naređenje za takvo postupanje. Oni su se ponašali profesionalno, ali sam nepotrebno zadržan na granici, gdje su me dva puta izvodili iz automobila. Odradili su sve moguće provjere, čak su broj motora automobila provjeravali. Ovo je reakcija nadležnih organa i vlasti u Srbiji na usvojenu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Mislim da ovo nije dobar put u pravcu osnaživanja dobrosusjedskih odnosa – kazao je Ibrahimović.

Predsjednik Bošnjačke stranke jučer je imao radni sastanak u sjevernom dijelu Sandžaka. I u povratku, na drugom graničnom prijelazu, policija je ponovo zadržala Ibrahimovića i ponovo vršila pretres automobila.

– Ako se ovako pripadnici policije odnose prema lideru nacionalne partije Bošnjaka, šta onda mogu očekivati građani koji svakodnevno prelaze granicu? Ovo je grubi nasrtaj na integritet ličnosti, ali i na zastupnika Skupštine Crne Gore. Ovakvi napadi me sigurno neće pokolebati da nastavim sa dosljednim zalaganjem za građansku, evropsku, multietničku i antifašitičku Crnu Goru. Također, još snažnije ćemo raditi na saradnji i povezivanju dva dijela Sandžaka. Pozivam Ministarstvo vanjskih poslova da saopći šta je preduzelo u pravcu zaštite zastupnika Skupštine Crne Gore. Svjedoci smo da je ovo peti slučaj maltretiranja zastupnika Skupštine Crne Gore od strane nadležnih organa Srbije. Podsjećam javnost da je ovo direktno kršenje Bečke konvencije, jer su zastupnici prilikom kontrole pokazali diplomatski pasoš – kazao je Ibrahimović.

Početkom jula, na aerodromu u Beogradu pretresana je i zastupnica SDP-a u Skupštini Crne Gore Draginja Vuksanović Stanković.