Srbijanski ministar prijeti komšijama: “Obit će vam se o glavu kao Ukrajini”

Ministar odbrane Srbije i predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević kazao je da su se Crna Gora i Sjeverna Makedonija ogriješile o Srbiju priznajući nezavisnost Kosova, ističući da to predstavlja miješanje u unutrašnje stvari jedne zemlje.

“Ogriješili ste se i to će vam se obiti o glavu, kao što se u Ukrajini obija o glavu svima koji su promovisali Kosovo kao nezavisnu državu. Otvorili ste pandorinu kutiju. Smiješni su vaši birokratski odgovori da je Kosovo sui generis, da je to poseban slučaj. Ne vjeruje vam ni Aljbin Kurti, ni Tirana u to”, rekao je Vučević za TV Pink.

On je mišljenja da postoji velika međunarodna podrška za stvaranje Velike Albanije, ističući da to nije pitanje samo za Srbiju, već i za njene komšije.

“Da li naši prijatelji u Sjevernoj Makedoniji mirno spavaju? Da li mirno spavate? Oni misle da su u NATO paktu i su time riješili svoje probleme. To je mantra i Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Oni kad su postali članice te kolektivne bezbjednosti, odnosno NATO alijanse, misle da su riješili sve svoje probleme i da više ništa ne može ništa da im se desi”, kazao je Vučević.

On je ocijenio da lideri moraju pogledati “ono što je u historiji”, i razumijeti “šta se dešava u njihovom dvorištu”.

“Ne želimo da vodimo njihovu politiku, to je pitanje za njih. Ali možemo da konstatujemo da 25 posto Albanaca ima 50 posto vlasti u Sjevernoj Makedoniji. Ako je to OK Makedoncima, i nama je, samo ćete očigledno imati politiku koja neće vidjeti Makedoniju kao njihovu državu”, naglasio je on.

Vučević ocjenjuje da postoji svealbanski konsenzus za svenacionalno ujedinjenje, a da “naivni Srbi misle da se to ne može desiti i da nema promjena granica”.

Naglasio je da je uvijek “važila mantra da nema promjena granica, pa su se mijenjale”.

“Ne bih mirno spavao, ali to je pitanje za Skoplje, a i neka Podgorica dobro vidi šta će da radi. Vidim da je najveće pitanje za njih sad da li smiju srpske strane, ili srpska stranka, ili koalicija da uđe u vlast sa, uslovno rečeno, nekim malim ministarstvima. U Sjevernoj Makedoniji 25 posto Albanaca ima 50 posto vlasti, a u Crnoj Gori 30 posto Srba ne može da ima dva ministarstva ili ijedno. Oni kažu da se miješamo u unutrašnje stvari. Vi se miješate u naše unutrašnje stvari – priznali ste Kosovo, ima li goreg, nepristojnijeg i otvorenijeg miješanja u unutrašnje stvari”, zaključio je Vučević, piše N1.