Srpski predstavnici najavljuju napuštanje institucija BiH

U Istočnom Sarajevu održan je sastanak predstavnika Srba u Vijeću ministara i agencijama BiH na kojem je potvrđen jedinstven stav – lojalnost RS i očuvanje njenog ustavnog kapaciteta.

Košarac je rekao da su svi spremni da napuste rad u državnim institucijama ukoliko budu nastavljene provokacije Kristijana Šmita.

Košarac je naglasio da je neupitna podrška politici RS, te da su zaposleni u državnim institucijama koji dolaze iz RS iskazali punu podršku institucijama RS.

– Sudski proces protiv predsjednika Republike Srspke Milorada Dodika svi su okvalifikovali kao politički – istakao je Košarac u Istočnom Sarajevu nakon sastanka predstavnika Republike Srpske koji rade u državnim institucijama.

On je rekao da je uzrok svih problema u BiH Kristijan Šmit, koji je nelegalno izabran.

Košarac je naveo da je zaključak današnjeg sastanka da se slijedi politika Republike Srpske, te da se politika institucijama BiH sprovodi onako kako je definisana u RS.

I delegati Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u potpunosti podržavaju zajedničku izjavu članova Kolegijuma Paralamentarne skupštine BiH Nikole Špirića i Nebojše Radmanovića, kojom zahtijevaju striktno poštivanje ustavne pozicije Republike Srpske, njenih institucija i predstavnika.

Delegati su saglasni da u budućem periodu zajednički donose odluke koliko je svrsishodno učestvovati u radu Parlamentarne skupštine BiH, navodi se u saopštenju Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda.

Članovi kolegijuma Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda, te Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, u jučerašnjoj zajedničkoj izjavi istakli su da budno prate aktivnosti nelegalnog visokog predstavnika Kristijana Šmita koji intenzivira omalovažavanje i podrivanje institucija RS.

Špirić i Radmanović su upozorili da su Šmitove aktivnosti već duže usmjerene na derogiranje ustavne pozicije i zakona RS čime, ne samo da ne poštuje njene institucije i legalno izabrane predstavnike, nego direktno radi na njihovom urušavanju.