Šta BiH može da očekuje od Bidena i zašto je zabrinut Dodik

SAD su danas službeno dobile novog predsjednika. Polaganjem zakletve Joe Biden postao je 46. predsjednik SAD-a.

U Bosni i Hercegovini su očekivanja velika nakon pobjede Bidena. Sam Biden se tokom kampanje, obraćajući se bh. biračkom tijelu u Americi, obavezao da će se kao predsjednik ponašati kao “pouzdani prijatelj Bosne i Hercegovine, što je i bio za vrijeme njenih najmračnijih dana – rata i genocida, kao i tokom borbe za stabilnost i pravdu”.

Ova činjenica zabrinjava lidera SNSD-a i trenutnog predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. Danas je za Radio Republike Srpske rekao da puno očekuje od novog američkog predsjednika Josepha Bidena i njegovih struktura u Sarajevu, jer mu se vraćaju ljudi koji su izrazili antisrpski stav.

Ako bi se to vidjelo, kaže Dodik, nije dobro, ali sve ovisi o stavu RS-a koja neće prihvatiti nikakve primjedbe, pogotovo kada je riječ o promjeni ustava.

S druge strane, Željko Komšić, član predsjedništva Bosne i Hercegovine, vjeruje da će politika novog američkog predsjednika Joea Bidena pomoći ubrzanju euroatlantskog putovanja Bosne i Hercegovine.

– Vjerujem da će politika g. Bidena i njegovog tima prema Bosni i Hercegovini doprinijeti ubrzanju euroatlantskog putovanja Bosne i Hercegovine, ali i našim strateškim naporima na izgradnji države ravnopravnih građana. Siguran sam da će prijateljstvo između naših zemalja biti dodatno učvršćeno – rekao je Komšić.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković navodi da je riječ o osobi koja u Bosni i Hercegovini radi od devedesetih, poznaje situaciju u našoj zemlji i na Balkanu, a sada je na čelu najveće svjetske sile.