Šta zapravo predstavlja SDP-ov prijedlog zakona o podršci povratnicima u Srebrenicu!?

Četvorka” je jučer prihvatila, a SDP danas predstavio svoj prijedlog zakona o pomoći povratnicima u Srebrenici. Portal Klix.ba objavljuje tekst zakona koji će biti upućen Skupštini Kantona Sarajevo, potom i drugim kantonima, a ponuđen je i Federaciji BiH, prenosi Slobodna Bosna.

SDP precizira da se ovim zakonom određuju poticajne mjere za ubrzanu obnovu i razvoj općine Srebrenica i podrška žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici i njihovim porodicama. Kažu kako su obnova i razvoj općine Srebrenica od posebnog interesa za Kanton Sarajevo.

“Prava određena ovim zakonom odnose se na stanovnike općine Srebrenica sa prijavljenim trajnim mjestom prebivališta u ovoj općini najmanje šest mjeseci prije dana ostvarenja prava predviđenog ovim zakonom, a posebno na građane koji su preživjeli genocid u Srebrenici ili su članovi njihove porodice stradali u genocidu u Srebrenici. Članovima porodice koji su stradali u genocidu u Srebrenici, u smislu ovog zakona smatraju se roditelj ili staratelj, dijete, supružnik, brat ili sestra, djed ili nana i unuče građanina koji ostvaruje pravo, a koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici u periodu 1992. – 1995. godine ili se službeno vode kao osobe nestale u periodu počinjenja genocida u Srebrenici”, navodi se u zakonu.

Poticajne mjere ubrzane obnove i razvoja općine Srebrenica odnose se na:

ratom razorene ili oštećene građevine (poslovne, stambene, objekte infrastrukture i druge objekte u posjedu ili vlasništvu povratnika na području općine Srebrenica),
povratak prognanika i izbjeglica,
zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta,
osiguranje zdravstvene njege za stanovnike općine Srebrenica,
tehničko-tehnološku modernizaciju domaćinstava i stambeno zbrinjavanje povratnika u općinu Srebrenica,
obrazovanje i radno osposobljavanje povratnika u općinu Srebrenica,
razvoj poduzetništva,
prevenciju iseljavanja s područja općine Srebrenica,
očuvanje sjećanja i uspomene na genocid počinjen u Bosni i Hercegovini, posebno na području općine Srebrenica,
zaštitu dostojanstva povratnika na područje općine Srebrenica.
Posebno je zanimljivo da se za potrebe pripreme, izrade i provedbe plana i programa te drugih aktivnosti predviđenih ovim zakonom, uspostavlja Ured za pomoć Srebrenici.

Prema prijedlogu, svi građani sa prijavljenim mjestom prebivališta na području općine Srebrenica koji ispunjavaju uslove ovog zakona, imaju pravo na besplatno visokoškolsko, odnosno dodiplomsko i postdiplomsko obrazovanje u svim visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Kanton Sarajevo.