Stanišić i Simatović zaslužuju doživotni zatvor poput Mladića

Bivša premijerka Jadranka Kosor u srijedu je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirala ponovljeni postupak u Den Haagu protiv srbijanskih obavještajaca Jovice Stanišića i Franka Simatovića Frenkija, optuženih za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima od 1991. do 1995. godine.

Presuda će biti objavljena danas, a Jadranka Kosor kaže da današnji datum ima puno simbolike jer je to definitivno kraj tog suda za koji smo se, ističe, svi odlučili.

“Moguće je da to danas ne bude konačno jer se očekuju žalbe i još jedna rasprava. Teško je prognozirati što se može dogoditi s obzirom na prvostupanjsku presudu u onom prvom suđenju. Oni zaslužuju doživotnu kaznu zatvora poput Mladića. Oni su kao obavještajci bili elitni dio te zle mašine Miloševićeve u ostvarenju ideje Velike Srbije”, istaknula je bivša premijerka.

Ako je Mladić upravo zbog činjenice etničkog čišćenja dobio doživotni zatvor, onda bi, smatra, istu kaznu trebali dobiti i Stanišić i Simatović. Dodala je da Međunarodni kazneni sud u Haagu nije ostvario onu svrhu koju smo očekivali – suočavanje s povijesnim činjenicama i zatvaranje te ratne knjige.

“U Haagu se nije sudilo narodima, u Haagu se nije sudlo državama, tamo se sudilo pojedincima”, poručila je i dodala da se taj odnos zatvaranjem mehanizma Međunarodnog kaznenog suda neće poboljšati, beć će se i dalje, kaže, negirati genocid u Srebrenici.

“Ja sam bila šokirana da neki dužnosnici u BiH nisu uopće reagirali, tu mislim na predsjednika HDZ-a BiH da kaže da je to pravedna presuda, Mladić je zločinac. Mladić je pobio muslimane u Srebrenici, ali on je odgovoran za brojne zločine u Hrvatskoj. Tzv. političke elite imaju potpuno drugačiji pristup mehanizmu Međunarodnog kaznenog suda”, zaključila je Jadranka Kosor.