Stanivuković će ipak boraviti u Mostaru, ali ne i na skokovima sa Starog mosta

455. tradicionalni skokovi sa Starog mosta, koji će okupiti brojne skakače iz Mostara i regije, održat će se danas u Mostaru s početkom u 16 sati.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković danas će ipak boraviti u Mostaru. Prema najavi Fondacije Muzej Žitomislić, gradonačelnik Banja Luke posjetit će manastir Žitomislić u 11:30, a prije toga posjetit će crkvu Svetog Trojstva.

Stanivuković je danas trebao sudjelovati na tradicionalnom skokovima sa Starog mosta u Mostaru, ali Organizacijski odbor Kluba Skakača u vodu “Mostari” povukao je poziv zbog komentara na odluku Valentina Inzka da usvoji izmjene i dopune Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine zabranjivanjem i kažnjavanjem genocida poricanjem.

– Poštovani gradonačelniče Stanivuković, jako nam je žao što vaš dolazak na 455. tradicionalne skokove ovim putem otkazujemo. Srebrenica je bolna rana svih nas i uvijek će biti. Na ovom mostu 11. srpnja skokom bez aplauza ‘Mostari’ obilježavaju Dan žalosti. Srebrenica je otvorena rana svih nas, a vaše izjave u medijima su nešto što je dodatno potreslo sve nas i ovom narodu ponovo stavilo sol na otvorenu ranu – napisao je Klub Skakača u vodu “Mostari” na Facebooku.

Gradonačelnik Banja Luke je nakon povlačenja pozivnice odgovorio Organizacijskom odboru Kluba Skakača kako je njegov stav po tim pitanjima bio poznat i ranije.

”Moj stav po ovim pitanjima je bio poznat i prije nego što sam dobio poziv da prisustvujem tradicionalnim skokovima sa Starog mosta. Smatram da ono što se dogodilo prije više od 30 godina ne može i ne treba utjecati na to da danas uživamo u skokovima i zajedno gradimo mostove zajedništva i saradnje. Mnogi skakači iz Mostara su bili naši gosti na skokovima u Banjoj Luci. Moj stav je i tada bio poznat”, kazao je između ostaloga u odgovoru Stanivuković.