Stanivuković poslao poruku Mostarcima nakon što su mu otkazali pozivnicu: Evo šta im je poručio!

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke reagovao je nakon što su mu Mostarci otkazali pozivnicu za skokove sa Starog mosta, a sve zbog njegovih komentara na odluku Valentina Inzka da nametne dopune o Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, prenosi Faktor.

– Poštovani, to što sam pružio ruku za bolju budućnost, ne znači da ću mijenjti stavove o prošlosti. Moj stav po ovim pitanjima je bio poznat i prije nego što sam dobio poziv da prisustvujem tradicionalnim skokovima sa Starog mosta. Smatram da ono što se desilo prije skoro 30 godina ne može i ne treba utjecati na to da danas uživamo u skokovima i zajedno gradimo mostove zajedništva i saradnje – kazao je Stanivuković.

Dalje je dodao da su mnogi skakači iz Mostara bili gosti na skokovima u Banja Luci.

– Moj stav je i tada bio poznat. Ja se borim protiv gušenja bilo kakvih sloboda, pogotovo kada je riječ o slobodi iznošenja ličnog stava, kao stuba demokratskog društva. U Banjaluci se tako i ponašamo, mi ne dijelimo ljude. Vi ste, da biste zadovoljili dnevno-političke potrebe, poslali ružnu poruku Banjaluci, Republici Srpskoj, ali čitavom regionu. Moja dužnost je da na ovo ne odgovorim onako kako vi želite, već da se izdignem iznad vraćanja u prošlost i nametanja koja ne donose ništa dobro. Imao sam namjeru da gledam skokove i posjetim našu sabornu crkvu u Mostaru, ako sam na skokovima nepoželjan, znam gdje to neću biti. Poštovani, mostovi su napravljeni da nas spajaju, a ne da nas dijele – poručio je Stanivuković.

Klub skakača u vodu “Mostari”, nakon jučerašnjih izjava gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića, otkazali su mu ranije uručenu pozivnicu za 455. manifestaciju tradicionalnih skokova sa Starog mosta u Mostaru koja će biti održana sutra u graduna Neretvi.

– Poštovani gradonanačelniče Stanivuković, jako nam je žao što vaš dolazak na 455.tradicionalne skokove ovim putem otkazujemo. Srebrenica je bolna rana svih nas i uvijek će biti. Na ovom mostu 11. jula skokom bez aplauza “Mostari” obilježavaju Dan žalosti. Srebrenica je otvorena rana svih nas, a vaše izjave u medijima su nešto što je dodatno potreslo sve nas i ovom narodu ponovo stavilo so na otvorenu ranu – naveli su iz Organizacionog odbora Kluba Skakača u vodu “Mostari”.