State Department smirio Vučića: Kosovo i Srbija su suverene zemlje koje same određuju prioritete

Nakon što je Kosovo podnijelo zahtjev da se pridruži Savjetu Evrope predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je burno reagovao rekavši da su time prekršili odredbe Washingtonskog sporazuma. Povodom toga obratili su se iz State Departmenta koji su naveli da su i Kosovo i Srbija suverene zemlje koje imaju pravo da odrede svoje vanjskopolitičke prioritete.

Sporazumom koji je potpisan u septembru 2020. godine, Srbija i Kosovo su se u odvojenim dokumentima obavezali na ekonomsku saradnju, ali i saradnju sa SAD. Deo sporazuma je bio i moratorijumn od godinu dana da se Kosovo uzdrži od prijavljivanja za članstvo u međunarodnim organizacijama, a Srbija od diplomatske kampanje za povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova. Moratorijum je istekao 4. septembra 2021.

– Moratorijum je bio osmišljen da bi se proširio prostor za razgovor i kompromis između Kosova i Srbije, za koji verujemo da je u strateškom interesu obe zemlje. I dalje smatramo da je dijalog o normalizaciji odnosa, pod pokroviteljstvom Evropske unije, ključan za obe zemlje da bi otključale svoju evropsku budućnost. Pozivamo na njihovo hitno, fleksibilno i ozbiljno učešće u tom procesu, naveli su iz State Departmenta, prenosi VOA.

Podsjećamo, zamjenica premijera i ministrica vanjskih poslova Donika Gervala predala je zvaničnu aplikaciju Kosova za članstvo u Vijeću Evrope. Ona je u videoporuci saopštila da se sastala sa zamjenikom generalnog sekretara Vijeća Evrope kome je u ime Ministarstva inostranih poslova i dijaspore Kosova predala zahtev za članstvo.

– Danas je za Kosovo otvoreno novo poglavlje u Savetu Evrope. Danas počinje procedura razmatranja našeg zahteva koji će proći kroz različite instance Saveta Evrope, Parlamentarne Skupštine i na kraju Ministarskog Saveta, izjavila je Gervala.

Vučić je novinarima u Beogradu u četvrtak rekao da je Priština “brutalno pogazila” Vašingtonski sporazum.

“Posle gotovo desetogodišnjeg gaženja Briselskog sporazuma, sada su pogazili i Vašingtonski sporazum, dok Rezoluciju 1244 ni oni, ni njihovi mentori nikada nisu poštovali”, naglasio je predsednik Srbije. Vučić je, zbog poteza Kosova, za petak zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost zemlje.

Vašingtonski sporazum potpisan je poslen dvodnevnih razgovora najviših predstavnika delegacija Kosova i Srbije u američkoj prestonici 3. i 4. septembra 2020, za vreme administracije predsednika Donalda Trampa. Dogovoru je posredovao Trampov izaslanik za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel, koji se u tom poslu koncentrisao na ekonomsku saradnju dve strane, uveren da će poboljšanje ekonomske situacije i životnog standarda olakšati kasnije postizanje političkih rešenja. Bajdenova administracija je prihvatila obaveze iz Vašingtonskog sporazuma, što je prošle godine nekoliko puta potvrdio američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet.