State Department: U okviru najnovijeg paketa vojne pomoći SAD planirana i Bosna i Hercegovina

U okviru najnovijeg paketa vojne pomoći SAD-a Ukrajini, planiran je i dodatni novac za neke evropske i zemlje Zapadnog Balkana – Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

U odgovoru iz State Departmenta na upit Glasa Amerike, pojašnjena je struktura paketa pomoći od 713 miliona dolara, a prema tim informacijama, novac iz najnovijeg paketa vojne pomoći SAD-a Ukrajini podijelit će se na “Ukrajinu i 15 drugih savezničkih i partnerskih nacija” u istočnoj Evropi i na Balkanu.

“Više od 322 miliona dolara tih sredstava odvojeno je za Ukrajinu i dodatno će poboljšati njenu sposobnost odbrane od ruskog rata, koji je u toku”, precizirao je State Department.

“Ostatak paketa od 713 miliona dolara osigurat će odbrambene artikle, obuku i usluge za evropsku regiju (Albanija, Bugarska, Hrvatska, Estonija, Latvija, Litvanija, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Rumunija i Slovenija), podržati Inicijativu za razvoj naprednog ciljanja za Bugarsku, Češku, Estoniju, Latviju, Litvaniju i Slovačku i pružiti dodatnu podršku Bosni i Hercegovini u okviru Fonda za suzbijanje ruskog utjecaja”, navodi se u odgovoru State Departmenta.

Gruzija će također dobiti 35 miliona dolara finansiranja za komplete borbene opreme svojih brigada, protivdronske sisteme (UAS), napredni terenski artiljerijski taktički sistem za podatke, kapacitete pokretljivosti i odbranu od cyber napada, prenosi Glas Amerike.