Stevandić: Bećirović i Komšić koriste ratnu retoriku, mi ne damo Srpsku i branićemo je

Bošnjački i hrvatski član Predsjedništva Denis Bećirović i Željko Komšić djeluju neustavno i ne mogu se baviti pitanjem imovine, jer to nije njihova nadležnost, kazao je predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

– U Ustavu BiH ne postoji nijedna odredba koja se odnosi na imovinu, kazao je Stevandić na konferenciji za novinare te dodao “da se tim pitanjem ne mogu baviti ni OHR, ni ambasade, kao ni Predsjedništvo BiH”.

– Na primjer, Predsjedništvo može kreirati budžet, ali ne može zakone. Mi ćemo to i dokazati u Skupštini. Bećirović i Komšić posegli su za stvarima koje nisu u njihovoj nadležnosti, rekao jer Stevandić te naveo da je pitanje imovine za Republiku Srpsku završeno.

– I onaj ko otvara to pitanje djeluje neustavno i ruši Ustav. Bećirović i Komšić koriste ratnu retoriku. Mi ne damo Srpsku i branićemo je, poručio je Stevandić.

Naglasio je, kako prenosi RTRS, da se mora riješiti pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i OHR-a te dodao da je Parlament Srpske spreman da potvrdi sva prava Srba u BiH, uključujući i ono na samoopredjeljenje.

– Skupština će opstati kao najviše zakonodavno tijelo. Nastupaćemo čvrsto i odgovorno u zaštiti Srpske i u skladu sa međunarodnim konvencijama. Nećemo dozvoliti bilo kakvo ugnjetavanje Srpske i Srba, rekao je Stevandić.

On je kazao i to da će obrazovanje Srpske ostati u njenoj nadležnosti, uprkos nedavnoj odluci Ustavnog suda BiH koja poništava i osporava brojne odredbe Zakona o osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske, a koje se odnose na vrednovanje kvaliteta i priznavanje diploma, pa i Agenciju za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske u inostranstvu i međunarodnim organizacijama.