Stevandić o Ustavnom sudu BiH: Spriječiti donošenje odluka bez Srba

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je potpuno jasno da je donošenje odluka u Ustavnom sudu BiH bez sudija iz RS-a “plan za buduće funkcionisanje BiH”, što je, kaže on, “potrebno spriječiti dejtonskim pravilom da nema odluka bez konstitutivnih naroda i entiteta”, prenosi Srna.

– Kada su srpske sudije i bile u Ustavnom sudu BiH služile su smo za ukras da bi imali alibi za preglasavanje. Sada više ne postoji nikakav alibi rekao je Stevandić.

On je istakao da pravila ne važe jedino u Ustavnom sudu i Kancelariji OHR-a.

– Visoki predstavnik nema nikakav legitimitet, a u Ustavnom sudu, koji nije ustavna kategorija i ne postoji zakon o Ustavnom sudu, nema više nijednog Srbina, rekao je Stevandić.

On je poručio da je bitno sačuvati ono što Republici Srpskoj pripada Dejtonskim mirovnim sporazumom, a to je pravo da odlučuje i pravo da drugi ne odlučuju o njoj.

Sudija Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević rekao je da od sutra zvanično ide u penziju i da u toj pravosudnoj instituciji više neće biti nijednog sudije iz Republike Srpske.

Krajem 2022. godine mandat je istekao Miodragu Simoviću, a Narodna skupština Republike Srpske nije imenovala nove sudije. Rukovodstvo RS-a smatra da nema smisla imenovati nove sudije koje bi opet bile preglasavane i time davati legitimitet Sudu.

Trenutno u sudu je ostalo šest od devet sudija, dvoje bošnjačkih, jedan hrvatskih i troje stranih sudija iz Albanije, Njemačke i Švicarske.