Stevandić se pravda: “Teško će se naći čistija ratna prošlost od moje”

Predsjednik Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska, Nenad Stevandić se oglasio nakon što je Institut za istraživanje genocida Kanada podnio krivičnu prijavu protiv njega Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

“Sve je to recikliranje starih laži. Više puta je bilo sličnih pokušaja i nikad nije bilo ni najmanjeg osnova kao što nema ni sad. Potpuni je idiotizam da se kao osnov žele upotrijebiti Schmidt ili američke sankcije. To je samo još jedan vid pritiska i pokušaj da se onesposobe oni koji vode, predstavljaju i brane Republiku Srpsku. Teško će se naći čistija ratna prošlost od moje. Lažima se istina ne dokazuje, već upravo suprotno što će se i ovaj put desiti. Sa velikim ponosom i mirom podnosim i raskrinkavam sva podmetanja i laži”, izjavio je Stevandić.

Podsjećamo, Institut za istraživanje genocida Kanada danas je podnio krivičnu prijavu protiv Stevandića, osumnjičenog da je počinio krivično djelo ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Osim krivične prijave, pozvali su i visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da iskoristi bonske ovlasti i sankcioniše predsjednika Skupštine NSRS Nenada Stevandića zabranom obnašanja bilo koje političke dužnosti.