Stigao i komentar Lavrova na njegov diplomatski debakl: “Džaferović i Komšić rade po nečijem nalogu”

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je večeras da su “hrvatski i bošnjački član predsjedništva Bosne i Hercegovine, bojkotirali danas sastanak s njim po nečijoj zapovijedi i izrazio interese nekih stranih sila.”

Lavrov je rekao da je razmijenio mišljenja sa srpskim prijateljima u Bosni i Hercegovini, rekao je Tanjug, a prenijeli su srpski mediji.

– Ovaj incident nije presudan za poziciju Rusije u razvoju odnosa s narodima Bosne i Hercegovine. A političari koji su donijeli ovu odluku ne misle da su neovisni, očito rade po nečijim nalozima i vjerojatno ne izražavaju interese većine svojih birača, već interese vanjskih sila koje nisu zainteresirane za razvoj rusko-bosansko-srpskih odnosa, da su zemlje zapadnog Balkana svjesne svog prava na izgradnju obostrano korisne suradnje sa svim vanjskim partnerima – rekao je Lavrov.

Podsjetio je da je bivša ministrica vanjskih poslova EU Federica Mogherini rekla prije nekoliko godina kada je rusko izaslanstvo stiglo na Balkan, uključujući Bosnu i Hercegovinu, da je to područje od interesa za EU i da drugi, uključujući Rusiju, tamo nemaju što raditi.

– To je filozofija duboko ukorijenjena u nekoliko europskih zemalja još od kolonijalnih vremena. Po tom pitanju ne možemo ništa učiniti, ali nužno je suprotstaviti se ovom neprihvatljivom pristupu i mentalitetu – rekao je Lavrov.