Stigao odgovor SDP-a na poziv Koalicije za Mostar: Sakupite 15 glasova i onda možemo pričati!

Koalicija za Mostar uputila je sutra u 10 sati gradskim odborima SDP-a, NS-a i PMP-a u Mostaru poziv za političke razgovore u zgradi Doma kulture u Mostaru.

Kako je najavila “Koalicija za Mostar”, tema razgovora bit će mogućnost zajedničke programske koalicije i nadaju se da će se pozvane stranke odazvati sastanku. Oni su uz pozivnicu predstavili svoje ponude.

“Kao vijećnici Koalicije Mostar 2020, vijećnicima SDP-a, NS-a i PMP-a nudimo programsku koaliciju na osnovu izbornih programa koje ove stranke nude u predizbornoj kampanji. Prihvaćamo program koji nudi Bh. Blog zajedno s našom blokovskom izbornom platformom činit će osnovu programske koalicije i rada našeg gradskog vijeća.” naveli su u obavještenju.

Tvrde da su se nakon prihvaćanja i potpisivanja programske koalicije složili oko načela koja bi preporučili i izabrali najkvalificiranije osoblje za pozicije u Mostaru koje bi moglo implementirati programsku platformu.

“To znači da ćemo za gradonačelnika izabrati dr. Zlatka Guzina za provedbu potpisane platforme”, kaže se u prijedlogu.

“Upućen je takozvani novi poziv za pregovore. Zapravo, Mostarska koalicija, nova igra mostarskog SDA koju vodi Salem Marić, koristimo ovu priliku da im kažemo da je SDP spreman sjediti za istim stolom i razgovarati o mogućoj podršci svojim kandidatima pod sljedećim uvjetima. Preporučujemo da se obratite SDP-u kada prikupite 15 potpisa da podržite svog kandidata”, rekao je Aner Žuljević, član Predsjedništva SDP-a.

Osim toga, izjavio je da očekuju da će mnoge uvjete prihvatiti javno prije nego što dođu na sastanak s 15 potpisa.

“Četiri vijećnika ‘Koalicije za Mostar’ da odmah vrate mandate (Kljako, Šuta, Marić i Nazdrajić), javno glasanje za izbor gradonačelnika nakon promjene Statuta, kako smo jučer i tražili, a vi odbili, odluka o zatvaranju Uborka, odluka o zabrani gradnje MHE, povlačenje tužbe odmah protiv Udruženja građana ‘Jer me se tiče’, zahtjev Tužiteljstvu da izuzme dokumentaciju vezanu za gradnju kolektora, revizija gradskih finansija od 2012. do 2020., rješavanje pitanja ostalih kroz Statut Grada Mostara na isti način kao što je slučaj s konstitutivnim narodima, smjena svih direktora preduzeća u vlasništvu Grada”, naveo je Žuljević.

Kako je rekao, “Nakon jučerašnjeg djelovanja predstavnika ‘Mostarske koalicije’ u Gradskom vijeću, jedini način da predstavnici SDP-a sjede za stolom s vama su gore navedeni uvjeti.

Vijećnici SDP-a BiH i Prve mostarske stranke napustili su jučer sjednicu Gradskog vijeća Mostara. Nakon prihvaćanja nominacije za gradonačelnika Mostara, Arman Zalihic zatražio je da se sjednica odgodi na daljnje savjetovanje, a nakon što je prijedlog odbijen, tri vijećnika SDP-a BiH i dva vijećnika PMP-a odlučili su napustiti sjednicu.