STIGLA REAKCIJA IZ BRUXELLESA, ČOVIĆU VRLO NEPOVOLJNA: “EU pozdravlja UREDNO ODRŽAVANJE IZBORA, izborna pitanja rješavati su skladu sa evropskim standardima”

“Jučer je bio vrlo važan dan za građane Mostara. Nakon 12 godina vraćeno im je pravo glasa i mogućnost da biraju svoje predstavnike na lokalnom nivou”, navodi se u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika i potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella i komesara Olivera Várhelyija povodom održavanja lokalnih izbora u Mostaru.

Europska unija pozdravlja redovne izbore u ovom gradu, što su potvrdili izborni dužnosnici i lokalni promatrači. Novo Gradsko vijeće sada treba usvojiti revidirani Statut grada i izabrati novog gradonačelnika koji će raditi na pitanjima upravljanja koja utječu na svakodnevni život svih Mostaraca.

Organiziranje lokalnih izbora u Mostaru jedan je od 14 ključnih prioriteta u Mišljenju Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji i predstavlja važan korak naprijed za državu prema europskim integracijama.

Europska unija podsjeća na potrebu da se u potpunosti adresiraju svi glavni prioriteti Mišljenja kako bi Bosna i Hercegovina dobila preporuku za početak pregovora o pristupanju. S obzirom na kontekst specifičan za zemlju, pitanja odabira moraju se rješavati u skladu s europskim standardima. Bosna i Hercegovina bi trebala provoditi preporuke OSCE-a / ODIHR-a i relevantne preporuke Venecijanske komisije, osigurati transparentnost u financiranju političkih stranaka i Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci.

Prema zajedničkoj izjavi visokog predstavnika i potpredsjednika Josepa Borrella i povjerenika Olivera Várhelyja u vezi s lokalnim izborima u Mostaru, Europska unija je spremna pomoći Bosni i Hercegovini u rješavanju ovih važnih problema i u svim važnim reformama koje će zemlji omogućiti pomak prema EU.

Podsjećamo, predsjedavajući HDZ-a i HNS-a Dragan Čović poslao je danas otvoreno pismo međunarodnoj zajednici u BiH s popisom žalbi na proces brojanja glasova i rekao da je HDZ pokraden.

Čović je napisao pismo američkom veleposlaniku Ericu Nelsonu, šefu misije Europske unije Johannu Satleru, visokom predstavniku Valentinu Inzku, veleposlanici OESS-a u BiH Kathleen Kavalec i Središnjem izbornom povjerenstvu.