Stiže li Dodiku nova krivična prijava? / Državni nivo je dužan da nas zaštiti od požara

Irma Baralija, vijećnica u Gradskom vijeću Grada Mostara, govorila je o trenutnim požarima koji su zahvatili ovaj hercegovački grad.

Baralija je izjavila kako osim nemara viših nivoa vlasti, gradska vlast ima obavezu pomoći građanima Mostara.

– Svake godine se ispostavi da se Mostar, kad su požari u pitanju, ne može osloniti niti na jedan viši nivo vlasti, ali, uprkos tome, lokalna vlast požare iznova dočekuje nespremna. Očekujem da nas novoizabrani gradonačelnik kao i šef lokalne civilne zaštite izvijeste o situaciji s požarima na području Mostara, da nas obavijeste o potencijalnim opasnostima mogućeg širenja jablaničkog požara, da nam kažu koji je plan, koliko je ljudi angažovano, šta imaju a šta im nedostaje od materijalno-tehničkih sredstava kad je ovaj problem u pitanju te kako planiraju nadomjestiti nedostatke, rekla je Baralija.

Istaknula je kako je protiv Milorada Dodika podignute neke tužbe, te pozvala gradonačelnika Kordića i njegove suradnike na pritisak na više nivoe vlasti po uzoru na Jablanicu.

– Svjedočili smo da je načelnik Općine Jablanica podnio krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika zbog opstruiranja gašenja požara. Očekujemo i od našeg gradonačelnika, kao i od kompletne Gradske uprave, da budu aktivniji kad je u pitanju vršenje pritiska na više nivoe vlasti da rade ono što su dužni – zaštiti nas od požara, kazala je ona.

Ostaje za vidjeti hoće li nakon gradonačelnika Jablanice gradonačelnik Mostara Mario Kordić tužiti Milorada Dodika.

Za kraj, Baralija je poručila da Mostar neće dočekati pomoć viših nivoa vlasti.

– Ukratko, više je nego jasno da pomoći kantona, Federacije i države nema i ove godine ćemo prije dočekati kiše nego tu pomoć, zato Grad zaštitu svojih građana od vatre mora preuzeti u potpunosti, zaključila je Baralija.