Stiže pomoć vrijedna 70 miliona eura: “EU je uz BiH, naročito u teškim trenucima”

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uručila je šefu Delegacije EU Johannu Sattleru Ugovor o finansiranju 70 miliona eura vrijednog energetskog paketa podrške.

Naime, ovaj paket će omogućiti pomoć najugroženijim domaćinstvima u suočavanju sa rastućim cijenama kao i pomoć u energetskoj tranziciji u Bosni i Hercegovini.

KONKRETNA POMOĆ
Riječ je o Sporazumu o finansiranju Godišnjeg akcijskog plana za energetsku podršku za Zapadni Balkan u korist BiH za 2023. godinu, a koji je država potpisala sa EU.

Krišto je izjavila da se radi se o paketu podrške EU Bosni i Hercegovini za ublažavanje socioekonomskih posljedica izazvanih energetskim krizama i koje su izazvale porast cijena.

– Na ovaj način pomažemo najugroženjim kategorijama stanovništva u BiH, koje su se suočile sa porastom cijena energenata. Konkretna potpora ide na pomoć u stambenim jedinicima u smislu energetske učinkovitosti. Potpora u okviru ovog paketa ide i malim i srednjim preduzećima koja su osnova našeg gospodarstva, rekla je Krišto.

Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni specijalni predstavnik EU u BiH, izjavio je da će BiH narednih dana primiti prvu tranšu iz paketa vrijednog 70 miliona eura za podršku najugroženijim domaćinstvima.

– To je manje-više 170.000 domaćinstava u BiH. To će pomoći energetsku tranziciju. Mi u EU ćemo biti uz vas naročito u teškim trenucima, rekao je Sattler.

Dodao je da je inflacija, koja je rezultat ruskog rata u Ukrajini, podrazumijevala izuzetno tešku zimu, prije svega za najsiromašnije porodice širom regiona. Upravo je iz tog razloga, u okviru svoje posjete prošle godine, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila milijardu eura pomoći za region, podsjetio je Sattler.

– Polovina od milion ide kao direktna pomoć porodicama, preduzećima, a srednjeročno i kao investicija za cijeli region, rekao je Sattler.

Dodao je da je u okviru ovog paketa 50 miliona izdvojeno za najsiromašnija domaćinstva u BiH, 10 miliona će dobiti privatni sektor kako bi poboljšali energetsku efikasnsot, a preostalih 10 miliona ide za adaptaciju i unapređenje energetske efikasnosti javnih objekata.

– Zadatak je sada na entitetima i Brčko ditriktu da usaglase modalitete za samu raspodjelu, odnosno plasman osiguranih sredstava na način da dođu do onih koji u u stanju potrebe, kazao je Sattler, javlja Anadolija.

BUDUĆA PODRŠKA
U kontekstu napretka BiH na putu ka EU, Sattler je napomenuo da država ima sposobnosti i kapacitete da apsorbuje značajnim resursima i prilikama koje će se otvarati kako se zemlja bude približavala EU-u.

– Način kako BiH bude upravljala sredstvima koja se osiguravaju kroz ovaj paket predstavljaće svakako značajan indikator za bilo koju buduću podršku koja se osigurava od EU-a, izjavio je Sattler.

Sattler je također izrazio zadovoljstvo zbog brzog formiranja vlasti na državnom nivou i usvajanjem budžeta za 2023.

– Imamo budžet koji je povećan za 23 posto. Ne možemo zanemariti da entiteti imaju itekako široke nadležnost, stoga nema iskoraka bez njihovog angažmana, zaključio je Johann Sattler.