STIŽE ŠAMAR PREDSJEDNIKU SRBIJE: EU reagovala na Vučićevu Instagram objavu o Kosovu i krstu

Europska unija reagirala je na objavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na Instagramu fotografijom na kojoj je mapu Kosova prekrio zastavom Srbije i Kosovo nazvao “srpskim krstom”, izvijestio je dopisnik Radija Slobodna Europa u Bruxellesu.

Zvaničnici EU upozorili su lidere u Beogradu i Prištini da se suzdrže od radnji koje bi utjecale na proces normalizacije odnosa.

“Kao što smo rekli mnogo puta tokom godina, Srbija i Kosovo trebalo bi da se suzdrže od djela i izjava koje su kontraproduktivne za normalizaciju njihovih odnosa i rad na postizanju sveobuhvatnog sporazuma”, rekao je jedan portparol EU.

Predsjednik Srbije je ovo objavio povodom godišnjice martovskog nasilja na Kosovu, koje se desilo 17. marta 2004. godine.

“Kosovo nije naše breme, već naš krst, a s krsta se bolje nego ispod njega vidi varsksrnuće”, naveo je predsjednik Vučić.

Međutim, dužnosnici EU naglašavaju kako svi čelnici u regiji imaju obvezu doprinijeti procesu pomirenja i stabilnosti, piše RSE.

“EU je uvijek pozivala sve političke aktere u Srbiji, na Kosovu i u ostatku regiona da se uključe u akcije i deklaracije koje stvaraju i promovišu atmosferu pogodnu za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju, a ne da urade suprotno”, poručio je portparol EU.