Stižu reakcije iz Crne Gore na napad dvojice mladića iz BiH: Ovo nije prava slika Bara

Dva maloljetnika od 17 i 14 godina iz Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, napadnuti su u subotu uvečer u naselju Šušanj u Baru u Crnoj Gori, prenosi Anadolija.

Crnogorski mediji objavili su da su napadnuti maloljetnici članovi AK Sarajevo koji su u Crnu Goru došli na pripreme.

Pozivajući se na izvore iz policije mediji su objavili da je jedan od maloljetnika teško povrijeđen i hospitalizovan u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici, a da je drugi lakše povrijeđen.

– Od četiri maloljetnika, od kojih dvojica imaju 15, a dvojica 17 godina prikupljena su obavještenja o ovom događaju, naveli su iz policije.

Mlade sportiste iz Bosne i Hercegovine napale su njima nepoznate osobe.

Po nalogu tužioca podnose se krivične prijave za krivično djelo nasilničko ponašanje u sticaju sa teškim tjelesnim povredama.

Novinarka Al Jazeere Balkan, Arduana Pribinja, na Twitteru je objavila da je jedan od povrijeđenih njen sin.

– Grupa od pet huligana sinoć u Baru napala je dvojicu mladih sportista AK Sarajevo, koji su u Crnu Goru stigli na pripreme. Moj Harun, kojem su glavu razbili metalnom šipkom je još dobro prošao. Njegov drug Alija ima višestruku frakturu jabučne kosti, napisala je novinarka.

Na njen tweet je odgovorio i Goran Đurović, ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore.

– Uvažena gospođo Pribinja želim da, kao ministar ekonomije i turizma u Vladi Crne Gore, uputim izvinjenje Vama i momcima koji su sinoć napadnuti u Baru. U Crnoj Gori su svi dobrodošli a naročito naše komšije iz BiH. Nadam se da će nadležni organi brzo reagovati i kazniti počinioce, napisao je Đurović na Twitteru.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević izvinio se u ime opštine i građana maloljetnicima iz Sarajeva koji su u subotu uvečer povrijeđeni u incidentu u naselju Šušanj.

– U ime Opštine Bar, svih građana Bara i svoje lično ime upućujem javno izvinjenje mladićima iz Sarajeva koji su sinoć povrijeđeni u incidentu u našem gradu, njihovim porodicama kao i AK Sarajevo, čiji su ovi mladi sportisti članovi. Koristim priliku da snažno osudim ovaj incident i huligansko ponašanje neodgovornih pojedinaca, čije necivilizovano i nečojsko ponašanje nije prava slika Bara već njihovog iskrivljenog odnosa prema stvarnosti, naveo je Raičević.

Istakao je da je Bar grad u kojem sve različitosti vjekovima žive zajedničkim životom.

– A, naše društvo, prihvatajući jedni druge, čvrsto je utemeljeno na duhu kosmopolitizma. Naročito bliske veze Bar ima sa Sarajevom, gradom sa kojim smo uspostavili i pobratimske veze, i uvjeren sam da će naše prijateljstvo biti jače od ovakvih izolovanih incidenata i neodgovornog ponašanja pojedinaca. Podsjećam da upravo AK Sarajevo više od 20 godina dolazi na pripreme u Bar, te da je ovo prvi incident koji se desio, a uvjeren sam i posljednji. Pozivam i nadležne institucije da hitno procesuiraju odgovorne za ovaj nemili događaj i pravično ih sankcionišu zbog napada na maloljetnike, te da sačuvaju našem gradu ugled mirnog mjesta otvorenog za sve​, kakav je Bar uvijek i bio, naveo je Raičević.