Stjepan Mesić: “Milorad Dodik provodi politiku Slobodana Miloševića”

“Ideja građanski organizirane BiH jedno je od pitanja o budućoj organizaciji zemlje koja je naišla na najveći otpor u domaćoj politici. Taj otpor posebno provode čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović i SNSD-a Milorad Dodik”, rekao je bivši predsjednik Republike Hrvatske za list Oslobođenje.

S druge strane, prijatelj uvjeren u BiH i njezino postojanje, bivši hrvatski i jugoslavenski predsjednik Stjepan Mesić, vidi građanski organizovanu BiH kao jedinu priliku za opstanak i pridruživanje Europskoj uniji.  Podržavanje ove ideje bilo je u središtu Mesićevog pisma američkom predsjedniku Josephu Bidenu prošle sedmice.

Ako pogledamo povijest, BiH je osnovana na građanskoj osnovi. Nikada nije trebalo dijeliti entitete prema nacionalnim načelima. U povijesnim okvirima to je uvijek bila građanska država. Međutim, da bi se BiH pridružila Europi, ona mora biti građanska država. To je ono što BiH čeka. Stoga je pitanje opstanka BiH, a ona može postojati samo po modelu građanstva, tako da su svi građani jednaki, a nacije zaštićene. Sve je to proces i želim svojim primjerom pomoći Josephu Bidenu, a bit će i drugih, ne da kažem da sam najbliži istini, već da mu dam do znanja da mora malo razmisliti, jer je rekao da će on preuzeti vodstvo, uzimajući u obzir i blagodati demokracije.

Međutim, nacionalisti poput Čovića tvrde da ukoliko se BiH bude temeljila na građanskim principima to znači kraj ove države. Istodobno, Čović nikada nije propustio priliku pokazati kako su Bosšnjaci izabrali Željaka Komšića za člana predsjedništva BiH iz reda Hrvata. Također je ovu tvrdnju koristio kao argument o navodnoj opasnosti kako je biti Hrvat u BiH.

– Ne sudjelujem kao gledatelj građanske države. Krenuo sam od načela upravljanja u građanskoj državi i od toga da su svi građani jednaki. Međutim, ono što je trenutno kontroverzno nije pitanje procesa pridruživanja građanskoj državi. Pitanje je sada kako zadržati moć datu onima koji je imaju. Ako pogledate Izborni zakon u BiH, on se radi na svim razinama vlasti, osim na predsjedniku BiH. To je utvrdio Ustav, a taj se ustav temelji na Dejtonskom sporazumu. Dakle, jedan je izabran iz hrvatskog korpusa, ali svi u FBiH su glasali za njega. Jedan, izabran u FBiH, izabran je iz bošnjačkog korpusa, ali svi su također glasali za njega. Jedan iz RS-a izabran je iz srpskog korpusa i svi su glasali za njega. Trebalo bi ih ispitati gdje su  sadaBošnjaci i Hrvati u RS-u jer je tamo danas uglavnom jedna etnička skupina, tj. Srbi. Kreatori Dejtonskog sporazuma mislili su da će mir vratiti ljude na njihova ognjišta i da će biti poravnan na prirodan način. Međutim, Bošnjaci i Hrvati se nisu vratili u BiH. Ona se sada razvija, po mišljenju mnogih, onako kako je zamislio Slobodan Milošević. Ovi koji su tada bili tobože protiv Slobodana Miloševića, kao što je Dodik, on provodi direktno Miloševićevu politiku: “Ako ne prihvaćaš ono što ja nudim, izlazim iz BiH”.

Međutim, mnogi ljudi trenutno razmišljaju o tome kako bi Hrvati trebali glasati za Hrvate, Srbi za Srbe, Bošnjaci za Bošnjake. To onda dovodi do federalizacije i do nestanka BiH. Zbog toga želim obavijestiti predsjednika Bidena da ima drugačija razmišljanja, a ne samo ono što službeno služe agencije, ističe Mesić u razgovoru za list Oslobođenje.