Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić govorio je u intervjuu za RTVTK o Dejtonskom sporazumu i političkim odnosima u regiji, posebno se osvrćući na BiH.

Mesić se prisjetio da je, kada je izabran za predsjednika Hrvatske, otišao u službeni posjet u BiH i bio jako dobro primljen. Potom je rekao bh. Hrvatima: “Vaša domovina je BiH, glavni grad Sarajevo. Formulirajte svoju politiku s drugim ljudima u Sarajevu. Hrvatska može pomoći, ali ne i voditi vašu politiku. Stoga to morate učiniti sami.”

– Kad sam tadašnjem predsjedniku Srbije rekao da bi bilo dobro da i on da takvu izjavu prema Srbima u BiH, kaže meni Tadić – znaš šta, ko to izjavi, taj ne može dobiti izbore u Srbiji. A ja kažem, pa ja sam izjavio pa sam dobio izbore u Hrvatskoj – objašnjava Mesić, te dodaje:

“Kad budu poruke iz Zagreba i Beograda dolazile na taj način Hrvatima i Srbima u BiH, lakše će biti formirati i evropsku politiku BiH”.

Govorio je i o predsjedavajućem Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku. Dodik, kaže Mesić, ne predstavlja Srbe, već Bosnu i Hercegovinu – ali samo u trijumviratu.

Prema Mesićevim riječima, odluka hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da ugosti Dodika u Zagrebu donesena je ishitreno. Smatra da njihov susret bode u oči, jer postoje i drugi načini da se čuje ono što Dodik ima za reći.

– Pa on govori šta ima reći. On kaže – BiH ne može opstati, a njegov je cilj osamostaljenje RS-a, a to je prvi korak za pripojenje Srbiji. Ako treba neko doći u ime Predsjedništva u Hrvatsku, onda to mora odlučiti Predsjedništvo BiH. Jer, on ne predstavlja sam BiH, nego njih trojica – govori Mesić.

Za vrijeme njegovih mandata kao predsjednika Hrvatske, otkriva Mesić, Dodik se nekoliko puta najavljivao da će mu doći u posjetu. Ali ga nikada nije primio.

– Došao je na granicu nakon što je počeo, ali ja sam ga zaustavio i rekao da nikad nije razgovarao sa mnom jer nisam čelnik stranke. Nemam o čemu s njim razgovarati i on ne predstavlja BiH – dodaje Mesić.

HDZ kaže da je čelnik BiH Dragan Čović svjestan da to nikada neće prihvatiti, “ali svojim ponašanjem priznaje da su on i Dodik uništili BiH”.

Oni ne mogu u tome uspjeti. Meni smeta da se jedna politika koja je sišla s evropske scene – pokušaj podjele BiH – sada probija kroz mala vrata. Jer, šta bi u Evropi značile ponovne promjene granica? Što se Evrope tiče, granice su završena priča. Arhitektura Evrope je završena. Ne može sada tri miliona Mađara koji žive u Rumuniji tražiti da se izdvoje i povežu s Mađarskom – ističe Mesić.