STJEPAN MESIĆ UPOZORAVA: “Dodik i Čović su blizanci koji rade na razaranju Bosne i Hercegovine”

Posljednjih sedmica požari na području Hercegovine “gutaju” livade, štale i kuće, dok član Predsjedništva Milorad Dodik ne da saglasnost za angažovanje helikoptera za gašenje požara iz zraka. trašno je da iz ličnih interesa predjednik jedne države ne želi da istoj pruži zaštitu, posebno kada su u pitanju životi i imovina građana.

Međutim, nije jasno kako HDZ BiH, koji ima vodeća mjesta u ugroženim područjima, nedostaje podrška Čovićevog partnera Dodika.

Dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine, bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić komentirao je aktualna zbivanja u našoj zemlji. Iako se više ne bavi aktivno politikom, upoznat je s političkim zbivanjima u Hrvatskoj i regiji.

Komentirajući trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, rekao je kako je uvijek držao da su Dragan Čović i Milorad Dodik dva najvažnija razarača Bosne i Hercegovine, te da je situacija s požarima u Hercegovini samo potvrda ovih navoda.

– Naime, ovdje bi se moglo raditi i o kaznenom postupku, jer negašenje ovog velikog požara je kažnjivo djelo, podsjetio je Mesić.

U velikim nesrećama svi surađuju što je više moguće.

Koliko je poznato, u svijetu do sada nije zabilježeno da predsjednik države radi na štetu iste, ukoliko bi se to i dogodilo isti bi morao snositi određene sankcije, što prema trenutnoj situaciji u BiH nije slučaj.

– U ovako velikim nesrećama ljudi onda surađuju maksimalno i bez obzira na ideološke razlike. Međutim, ovdje se radi o jednom kapricu, ovdje se radi o jednom neodgovornom čovjeku koji bi ipak morao za ovo što do sada radi morao odgovarati, smatra Mesić.

Hrvatska se miješa u unutrašnje odnose BiH

Jasno je da se Hrvatska, podržavajući Čovićev i HDZ-ov prijedlog izmjene Izbornog zakona, kojim insistira na legitimnom prestavljanju u kojem Komšić iako Hrvat nije član HDZ-a i za Čovića nije legitiman, miješa u unutrašnje odnose BiH, to je stav i Stjepana Mesića.

– Svako onaj ko želi umjesto građana Bosne i Hercegovine i njihovih institucija rješavati probleme koje mogu rješavati samo građani Bosne i Hercegovine kroz svoje institucije je jedan vid miješanja. Zar nije miješanje u poslove Bosne i Hercegovine ako Dodik svakih nekoliko dana odlazi u Beograd i tamo je primljen kao predstavnik Srba? On nije predstavnik Srba, on je član Predsjedništva BiH i ako ga druga dvojica nisu zadužili da ode u Srbiju on tamo ne predstavlja ništa, rekao je on.

“Europska unija je naša sudbina, a ne samo želja”

Dodikove svakodnevne prijetnje odcjepljenjem, čak i na neke pozive na obranu, stalno izazivanje haosa, zastrašivanje, prijetnji, postale su poznate javnosti.

Javnost je zabrinuta da bi to moglo utjecati na daljnji napredak u Bosni i Hercegovini, posebno na putu ka Europskoj uniji. Bivši hrvatski predsjednik ne misli tako, rekavši da će Bosna i Hercegovina ići u tom smjeru, ali postojat će i način da se riješi razarača i da kažu cijelom svijetu šta žele.

– Jasno da Milorad Dodik igra državnu ulogu jer njemu je jasno da što god je teže u Bosni i Hercegovini i što manje funkcioniraju institucije to je manja šansa da se Bosna i Hercegovina približi Evropskoj uniji. Ali, pošto je Evropska unija je naša sudbina, ne samo naša želja, taj proces se ne može zaustaviti i prema tome nikakav Dodik i Vučić ne mogu zaustaviti put prema Evropskoj uniji. Bosna i Hercegovina će ići tim putem ali i naći će se način da se riješi razarača i da kažu cijelom svijetu šta žele, jasan je Mesić.

Na kraju, iznosi svoje mišljenje o Draganu Čoviću, lideru HDZ-a BiH.

– Čim on pleše argentinski Tango sa Miloradom Dodikom ja sam onda već svoje rekao. To su dvojica blizanaca koji rade na razaranju Bosne i Hercegovine, zaključio je Mesić u intervjuu za Hayat.