Strik upozorava: Schmidt priprema odluku o državnoj imovini, Dodik to već dugo traži

Razmjena mišljenja s Christianom Schmidtom bila je razočaravajuća – rekla je Tineke Strik, europarlamentarka koja je pozvala visokog predstavnika da parlamentarcima javno objasni promjene izbornog zakona koje je nametnuo u noći izbora u BiH.

Sporno za Strik je i što je bila zatvorena za javnost. Na kakva pitanja je morao odgovarati Schmidt i šta je rekao? Tineke Strike otkrila je dio rasprave, ali i da Schmidt priprema nešto u vezi s državnom imovinom, te da je to jako brine.

– Poduzimaju se mjere da se i dalje dijeli zemlja, a ja ne vidim kako će ovo pomoći zemlji za pristupanje. Postoje neke priče da nešto sprema. Gospodin Dodik to već dugo traži. Moramo vidjeti šta će biti sadržaj, ali mene brine ako državna imovina bude u rukama Dodika, kome treba novac za druge svrhe, onda ne znam kako će biti zaštićena državna imovina – rekla je Strik dodajući da je zapravo najveći problem – da li mogu vjerovati liderima BiH.

Zašto je razgovor sa Schmidtom nazvala razočaravajućim, Strik odgovara da je to zato što se odvijao iza zatvorenih vrata.

– Nije bilo javne rasprave, tako da vam ne mogu reći šta su bili precizni odgovori, ali mislim da je suština, zato što je bilo iza zatvorenih vrata, već je problematično. Gospodin Schmidt je donio važnu odluku na dan izbora u oktobru prošle godine što je utjecalo na cijeli izborni sistem i mislim da je važno da je on odgovoran za to. On mora objasniti građanima BiH, zašto je to uradio. Veliki broj parlamentaraca, 38 njih, poslalo mu je dopis, nije odgovorio i sad je ovo prvi put da smo ga mi pitali, zašto je ovo uradio i da li je svjestan posljedica i na kraju je bilo iza zatvorenih vrata – rekla je Strik dodajući da zato ne može u potpunosti reći šta je uradio Komitet.

Kazala je i da Schmidtovi odgovori nisu bili zadovoljavajući te ga je pozvala da građanima BiH objasni zašto je na dan izbora donio ovakvu odluku.

– Jučer sam mu rekla: “Vi ste u delikatnoj poziciji”. On ima snažan mandat, UN-ov mandat, to nemate u drugim zemljama i treba to koristiti odgovorno. I ono što je on sada uradio jeste da se usmjerio na jednu grupu državljana BiH, umjesto da je osigurao da zemlja ide ka inkluzivnijem društvu i izbornoj reformi koja čuva princip, jedan čovjek jedan glas, kao što je svuda u Evropi i velikom broju demokratskih zemalja – istaknula je Strik.

Schmidt je samo davao tehničke odgovore, dodaje Strik, ali nije dao konkretne odgovore na probleme koje je stvorio na dan izbora.

Na kraju je poručila da svi žele da BiH bude spremna za pristupanje EU, ali da se još vide podjele.

– Želimo da zemlja otvori pregovore, mora biti zaista veliki broj demokratskih reformi, mora biti transparentnost i gdje se svačija prava štite i još važnije je da zemlja ne smije da nastavi sa etničkom podjelom – zaključila je Strik.

Grupa članova Evropskog parlamenta i parlamenata država članica Evropske unije uputila je pismo Schmidtu, zahtijevajući da pojasni svoje odluke o nametanju izmjena izbornog zakonodavstva BiH na izbornu noć, kako su te odluke u skladu s jasnim propisima navedenim u Dejtonskom mirovnom sporazumu i smjernicama OSCE-a, te da obrazloži navodnu kordinaciju sa Zagrebom koju je imao u vezi s tim odlukama.