Stručnjaci upozoravaju na Vučićevo zveckanje oružjem: Vježbe kao da su usmjerene prema Bosni i Hercegovini i Kosovu

Paradiranje Srbije vojnom opremom može u okruženju izazvati nervozu, imajući u vidu prošlost, ocjenjuje za RSE James Ker-Lindsay, profesor na Londonskoj školi ekonomije.

„Možemo da razumijemo da su se stvari sada promijenile, ali ovo je i dalje nešto što može da učini komšije nervoznima“, navodi Lindsay i dodaje:

„Naravno, postoji i druga strana ove priče. Mnogi bi rekli da iako je prirodna reakcija da se ovakve vježbe vide kao da su usmjerene prema Bosni i Hercegovini ili Kosovu, u stvarnosti ono što dovodi do rasta potrošnje za vojni budžet na neki način još više zabrinjava, jeste odnos sa susjednom Hrvatskom“.

On smatra da to što Srbija prikazuje vojnu silu „neće biti shvaćeno pozitivno na mnogo mjesta”.

„Mislim da je zabrinjavajuće, jer ne vidim kako ovo koristi međunarodnom ugledu Srbije. Također, postoji stav, ne u svim, ali u velikom broju zemalja Evropske unije, da su vojne parade i vježbe pomalo passé“, ocjenjuje Lindsay.

Podsjećamo u aprilu ove godine najavljeno je da će izdvajanje za Vojsku Srbije doseći cifru od 735 miliona eura, dok primjera radi izdvajanja za Oružane snage Bosne i Hercgovine iznose oko 150 miliona eura. Srbija je 2015. godine za vojsku izdvajala svega 60 miliona eura. Također, u Srbiji se konstantno odvijaju vojne vježbe na kojima često znaju učestvovati i pripadnici Oružanih snaga Ruske Federacije, a svakodnevno se prezentuju novi dronovi, protuzračni sistemi, tenkovi i brojna druga oklopna vozila.