Studije urađene za EU: Rusi šire dezinformacije u BiH

Studija o ulozi lažnih vijesti na zapadnom Balkanu, predstavljena Europskom parlamentu, pokazuje da je fenomen dezinformacija na Kosovu imao izravne političke implikacije koje su dovele do pada vlade Albina Kurtija.

“Sama koalicija bila je kratkog vijeka i praktički je uništena američkom operacijom dezinformacija”, naglašava studija koju je nekoliko europskih autora objavilo za vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta.

U dokumentu se objašnjava predanost američkog predsjednika Donalda Trumpa i imenovanje njegovog posebnog izaslanika za mirovne pregovore između Srbije i Kosova, Richarda Grenella.

Frustriran onim što je smatrao opstrukcijom kosovskog premijera Albina Kurtija, veleposlanik Grenell očito je uredio da senator David Perdue i sin američkog predsjednika Donalda Trumpa mlađeg objave izjave na Twitteru, sugerirajući da Sjedinjene Države povuku svoje trupe s Kosova. Veleposlanik Grenell tada je prenio prijetnju – koju nije uputio američki dužnosnik – tijekom pregovora s Kurtijevim koalicijskim partnerima, potičući tako glasanje o nepovjerenju kojim je srušena Kurtijeva vlada. Ova je odluka široko osuđena u Europi, uključujući zajednički pristup francuskog i njemačkog veleposlanika u Prištini.

Situacija u drugim zemljama zapadnog Balkana u vezi s dezinformacijama

Prema ovoj studiji, zonom dezinformacija u Bosni i Hercegovini dominiraju srpski mediji, često uz podršku ruskih dezinformacijskih mreža, s naglaskom na ksenofobiji. Zaključeno je da je BiH “mjesto velikih pokušaja diskreditacije EU”.

Što se tiče Crne Gore, dokument identificira “snažnu prisutnost” srpskih i ruskih medija, posebno u vezi s pristupanjem zemlje NATO-u i pokušajem puča 2016. “Međutim, većina informacija je pogrešna. , ostaju nacionalni i bili su važno oruđe u domaćem političkom natjecanju – koje je koristila dugogodišnja vlada kojom dominira DPS za diskreditaciju svojih protivnika “, kaže se u studiji, napisanoj za vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta.

Ističe da u zemljama – poput Crne Gore i Srbije – u kojima je politikom dominirala skupina, dezinformacije teže slijediti “stranačku liniju”, služeći interesima moćnika i podrivajući oporbu.
U Srbiji, kako kažu, glavnu ulogu u kampanjama dezinformacija koje sponzorira država imaju TV kanali, bliski SNS-u.

Prijetnje u regiji

Objavljena studija tvrdi da će se ruska geostrateška politika, i u mnogo manjoj mjeri kineska, i dalje fokusirati na zapadni Balkan kao kritični prostor za blokiranje širenja euroatlantskih institucija. Stoga se smatra da su dezinformacije bile i vjerojatno će ostati ključni alat u tim naporima.
“Američka geostrateška politika – posebno transatlantska podjela koju je otvorila Trumpova administracija – stvara nove mogućnosti za Moskvu, Peking i Ankaru, kao i za domaće aktere, da koriste dezinformacije kako bi potkopali europski utjecaj”, kaže studija.