SUAD ARNAUTOVIĆ IZ CIK-A BiH PORUČIO: “Velike su šanse da se ponove izbori u Srebrenici i Doboju”
On je najavio da će ova institucija sutra donijeti odluku za 140 općina i gradova.

Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, rekao je večeras da su, prema njegovom mišljenju, velike šanse da izbori u Srebrenici i Doboju budu ponovljeni zbog narušavanja izbornog procesa.

On je najavio da će ova institucija sutra donijeti odluku za 140 općina i gradova.

”Najvjerovatnije sutra nećemo utvrditi rezultate za Srebrenicu i Doboj, kao i Mostar (gdje izbori još nisu održani)”, ispričao je Arnautović.

 

”Sutra ćemo znati hoće li se ponoviti izbori u Srebrenici i Doboju”, rekao je gost Dana uživo.

Potom je dodao da ne želi komentarisati hapšenja zbog navodnih izbornih prevara u Srebrenici.

”Tužilaštvo i SIPA rade svoj posao i to je apslutno u vezi s povredama izbornog prava. Ali neovisno od toga, CIK ima druge elemente koji su vezani za povrede pravila izbornog procesa na izborni dan”, pojasnio je Arnautović.

Na pitanje kakve su šanse da izbori u Srebrenici i Doboju budu ponovljeni, Arnautović je rekao da su ”velike šanse”.

”Osobno mislim da su šanse da se izbori ponovo – velike. Mogu suosjećati s apelima i zahtjevima, ali kada je u pitanju izborni proces, isključivo je stvar u odlučivanju – ono što imate kao materijalni dokaz, ono što se može odbraniti pred Sudom”, istakao je gost N1.

Potom je dodao da će konačna odluka za Srebrenicu i eventualno nove izbore, biti donesena do kraja godine.

”Pretpostavljam da mi sutra nećemo donijeti odluku o ponavljanju izbora, mi sutra nećemo utvrditi rezultate za te izborne jedinice jer se nisu stvorii zakonom predviđeni uvjeti da se utvrde rezultati. Odluka će biti donesena u narednom periodu, ona neće dugo čekati. Angažirali smo sudske vješake i pravimo određene analize i na osnovu tih analiza donijeti odluku. To bi trebalo biti prije Nove godine”, rekao je Arnautović.

Hoće li izbori u Travniku, nakon smrti kandidata za načelnika, biti ponovljeni?

”Mislim da ćemo imati izbore u Travniku, imamo većinsko mišljenje unutar CIK-a. Izborni zakon nije predvidio ovakvu sitauciju, utvrdićemo i potvrditi rezultate izbora. Kada dođemo u situaciju da dodijelimo mandat, ući ćemo u proces raspisivanja prijevremenih izbora”, istakao je gost N1.