Sud BiH odbio optužnicu protiv Sejdića i Buljubašića te još 11 heroja odbrane BiH

Sud Bosne i Hercegovine odbacio je u potpunosti optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv Ferida Buljubašića, Ahmeta Sejdića i ostalih za ratni zločin koji se, prema navodima optužnice, dogodio u Jošanici kod Foče 1992. godine, saznaje Faktor iz izvora bliskih ovom predmetu.

Prema ovom izvoru, odbrana i optuženi neće dobiti pismenu obavijest o ovoj odluci, jer procedura nije završena. Naime, Tužilaštvo BiH može uložiti žalbu na odluku i tek po konačnoj odluci Suda BiH advokati i osumnjičeni dobit će službeni dokument.

Tužilaštvo BiH ima pravo na žalbu protiv ove odluke Suda BiH u roku od 24 sata.

Sutkinja u predmetu je Enida Hadžiomerović.

Kako Faktor dalje saznaje, “Hadžiomerović je već jednom optužnicu vratila Tužilaštvu na doradu, međutim i nakon toga, kada su drugi put dostavili (dorađenu) optužnicu, ona nije zadovoljavala uvjete da bude potvrđena”.

Ukoliko Tužilaštvo uloži žalbu o njoj će odlučivati Vanraspravno vijeće Suda BiH.

Podsjetimo, Tim tužilaca Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv 13 osoba, nekadašnjih zapovjednika i pripadnika Armije RBiH, koji se terete za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica kod Foče u mjesecu decembru 1992. godine.

Prema optužnici, u ovom selu je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni i uništeni.

– Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo, naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama bilo je starijih osoba, žena i djece, najstarija žrtva bio je starac od 88 godina a najmlađa žrtva bila je djevojčica od dvije godine. Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način – naveli su iz Tužilaštva početkom augusta.

Dodaju da se optuženi Ahmet Sejdić, kao komandant brigade i član štaba TO, dodatno tereti za zločine u selima Klisure, Bursići i Hadrovići u općini Višegrad, 8. augusta 1992. godine, koja su bila izvan sukoba i nastanjena civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti, gdje je prilikom napada ubijeno osam civila srpske nacionalnosti, među kojima najstarija žrtva starica od 90 godina, jedan civil je ranjen a troje civila odvedeno u nezakonito zatočenje na području Višegrada, a kuće i objekti paljeni i uništavani.

– Optuženi Ferid Buljubašić, kao komandant i nadređena osoba dodatno se tereti za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u selima oko Čajniča u februaru 1993. godine, gdje je pri napadu u kojem su vojnici ARBIH, došli preko teritorije Crne Gore, na području sela Šapići, Trpinje, Trojan i Ponikve, pucanjem iz automatskog oružja ubijeno jedanaest civila srpske nacionalnosti među kojima su bili stariji muškarci i žene i jedno dijete, te ranjeno pet civila, a kuće i imovina paljeni i uništavani – navedeno je u optužnici.